Вступ до спеціальності (технологи)

Навчально-методичний комплекс дисципліни

Викладач: Лукаш Р.І.

Вступ до спеціальності

(204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»)

Циклова комісія технологічних дисциплін

Відділення «Ветеринарно-технологічне»

Семестр: 3

Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр Кількість кредитів ЄКТС: 3 Всього годин - 90:

з них аудиторні години: 30 (16 год. лекцій, 14 год практичні),

години самостійного навчання: 60

Модулів: 2

Форма підсумкового контролю: диференційований залік.

Загальний опис дисципліни

Дисципліна “Вступ до спеціальності” займає важливе місце у підготовці техніка-технолога з виробництва та переробки продукції тваринництва.

Компетентнісний потенціал дисципліни

Спеціальні компетентності відповідно до освітньо-професійної програми

СК3. Здатність до застосування прийомів та методів розведення сільськогосподарських тварин.

СК9. Здатність використовувати професійні знання та навички з технологічних процесів переробки тваринницької сировини і виготовлення готової продукції.

СК10. Здатність до використання нормативної та технологічної документації у професійній діяльності.

СК13. Здатність використовувати професійні знання та навички з технології виробництва продукції тваринництва.

Наскрізні змістові лінії послідовно розкриваються у процесі навчання і корелюються з компетентностями.

Змістова лінія «Екологічна безпека і сталий розвиток» реалізується на зразках, що дають змогу усвідомити причинно-наслідкові зв’язки у природі і її цілісність; важливість сталого (керованого) розвитку країни для майбутніх поколінь.

«Громадянська відповідальність» - реалізується усвідомлення відповідальності за результати навчання, які можуть у майбутньому вплинути на розвиток країни; сумлінне виконання завдань у команді; участь у захисті довкілля (тварин) і збереженні його для себе та майбутніх поколінь.

Змістова лінія «Здоров’я і безпека» торкається всіх тем програми. У результаті реалізації цієї змістової лінії дотримуються правила безпечного поводження з речовинами і матеріалами у лабораторії, побуті й довкіллі; усвідомлюються залежність здоров’я від використання лікарських речовин.

Змістова лінія «Підприємливість і фінансова грамотність» націлює на мобілізацію знань, практичного досвіду і ціннісних установок у ситуаціях вибору і прийняття рішень.

Як результат вивчення дисципліни студенти повинні знати:

● значення тваринництва в економіці країни, етапи розвитку тваринництва і переробної промисловості, зв’язок зоотехнії з біологією і економікою;

● організацію технологічного процесу при виробництві і переробці продукції тваринництва;

● структуру аграрної освіти;

● загальні вимоги до фахівця з виробництва і переробки тваринницької продукції.

уміти:

● орієнтуватись у технологічних термінах;

● користу­ва­тись спеціальною літературою;

● грамотно вести конспект; готува­тися до занять;

● оволодівати навичками самостійної роботи

Теми лекцій:

  1. Вступ. Значення, зміст, теоретичні основи дисципліни. Роль тваринництва у вирішенні продовольчої програми країни.
  2. Тваринництво в Україні
  3. Етапи розвитку тваринництва
  4. Зоотехнічні досліди та методи їх постановки
  5. Структура агропромислового комплексу України
  6. Види занять в навчальних закладах
  7. Навчальний план, навчальна програма
  8. Досвід найкращих підприємств по виробництву і переробці продукції тваринництва

Теми практичних занять:

  1. Вивчення основних законодавчих документів,
    спрямованих на підвищення племінних і продуктивних якостей тварин, підвищення економічності та конкурентоспроможності різних видів галузей тваринництва.
  2. Вивчення основних зоотехнічних термінів, які широко застосовуються у тваринництві
  3. Вивчення правил поведінки та дотримання техніки безпеки при догляді за сільськогосподарськими тваринами на спеціалізованих фермах та технологічним обладнанням на виробництві.
  4. Ознайомлення з технологією виробництва яловичини
  5. Ознайомлення з технологією виробництва свинини
  6. Ознайомлення з технологією виробництва курятини
  7. Ознайомлення з технологією виробництва молока і молочних продуктів