Навчально-методичний комплекс дисципліни "Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології переробки продуктів тваринництва"
Викладач: Яценко В.М.
Відділення «Ветеринарно-технологічне»
Семестр: 7.
Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр
Кількість кредитів ЄКТС: 3
Всього годин – 90:
з них аудиторні години: 33 (13 год. лекцій, 20 год ЛПЗ),
години самостійного навчання: 57
Модулів: 2 Форма підсумкового контролю: залік.
Загальний опис дисципліни.
Навчальна дисципліна “ Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології переробки продуктів тваринництва” разом з іншими дисциплінами формує активний, комплексний і науково обґрунтований підхід фахівця ветеринарної медицини в набутті студентами теоретичних та практичних навичок розпізнавання хвороб тварин, проведення ветеринарно-санітарної експертизи продуктів і сировини тваринного походження, а також технічної серовини.
Мета навчальної дисципліни – Набути необхідні знання і навички при дослідженні тварин перед забоєм і після забою, а також проводити ветсанекспертизу продуктів харчування.
Основним завданням дисципліни полягає у вивченні здобувачами освіти :
Вивчення правил ветсанекспертизи і санітарної оцінки харчових продуктів тваринного і рослинного походження, а також технічної сировини тваринного походження.
Міждисциплінарні зв’язки: “Анатомія та фізіологія тварин”, “Хімія”, «Технологія переробки продукції тваринництва з основами санітарії», “Технологія виробництва молока і яловичини”, “Технологія виробництва продукції свинарства”, “Технології в інших галузях тваринництва”, “Технологія виробництва продукції птахівництва” та ін.
Компетентнісний потенціал дисципліни
Спеціальні компетентності відповідно до освітньо-професійної програми
ЗК 1. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні.
ЗК 3. Здатність застосовувати знання в практичних ситуаціях.
ЗК 4. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності.
ЗК 5. Здатність до адаптації та дії в новій ситуації.
ЗК 7. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт.
фахові:
ФК 1. Здатність використовувати професійні знання в галузі виробництва і переробки продукції тваринництва для ефективного ведення бізнесу.
ФК 11. Здатність застосовувати знання організації та управління технологічним процесом переробки продукції тваринництва для ефективного ведення господарської діяльності підприємства.
ФК 14. Здатність впроваджувати у виробництво технології харчових продуктів на основі розуміння сутності перетворень основних компонентів продовольчої сировини тваринного походження впродовж технологічного процесу.Наскрізні змістові лінії послідовно розкриваються у процесі навчання і корелюються з ключовими компетентностями
Змістова лінія «Екологічна безпека і сталий розвиток» реалізується на зразках, що дають змогу усвідомити причинно-наслідкові зв’язки у природі і її цілісність; важливість сталого (керованого) розвитку країни для майбутніх поколінь.
«Громадянська відповідальність» - реалізується усвідомлення відповідальності за результати навчання, які можуть у майбутньому вплинути на розвиток країни; сумлінне виконання завдань у команді; участь у захисті довкілля (тварин) і збереженні його для себе та майбутніх поколінь.
Змістова лінія «Здоров'я і безпека» торкається всіх тем програми. У результаті реалізації цієї змістової лінії дотримуються правила безпечного поводження з речовинами і матеріалами у лабораторії, побуті й довкіллі; усвідомлюються залежність здоров’я від використання лікарських речовин.
Змістова лінія «Підприємливість і фінансова грамотність» націлює на мобілізацію знань, практичного досвіду і ціннісних установок у ситуаціях вибору і прийняття рішень.
Реалізація змістових ліній не передбачає будь-якого розширення чи поглиблення навчального матеріалу, але потребує посилення уваги до певних його аспектів.
Як результат вивчення навчальної дисципліни студенти повинні знати:
Сучасні вимоги до забійних тварин, категорії вгодованості забійних тварин ; способи транспортування забійних тварин і продуктів, що швидко псуються ; транспортну документацію на забійних тварин і тваринну продукцію; правила приймання худоби і птиці на забійних підприємствах; типи і структуру забійних та м’ясо переробних підприємств, санітарні вимоги до них; організацію перед забійного утримання худоби і птиці та основи технології їх переробки; організацію і проведення після забійного огляду туш і органів та клеймування м’яса; методи визначення якості молока і молочних продуктів ; будову, хімічний склад , товарну і ветеринарно – санітарну оцінку яєць; правила доставки ветеринарно – санітарної експертизи харчових продуктів тваринного і рослинного походження.
Як результат вивчення навчальної дисципліни студенти повинні вміти:
Визначати вгодованість забійних тварин , оформляти транспортну документацію, проводити перед забійний огляд худоби і птиці, після забійний огляд туш і органів та клеймувати м’яса відповідно до діючих стандартів та інструкцій; знезаражувати м’ясо, вимушено забитих і хворих тварин; проводити відбір проб та трихінелоскопію м’яса, проводити відбір проб молока і молочних продуктів та визначати їх якість; проводити ветсанекспертизу технічної сировини тваринного походження; проводити відбір, органолептичну оцінку та лабораторні дослідження для визначення якості яєць, риби, тваринних жирів і рослинних олій, меду, рослинних продуктів.
Теми лекцій.
- 1. Вступ. Забійні тварини. Категорії вгодованості забійних тварин.
Тема 2. Транспортування забійних тварин, продуктів і сировини тваринного походження. Транспортування продуктів і сировини тваринного походження.
Тема 3. Підготовка худоби і птиці до забою. Основи технології і гігієни переробки забійних тварин . Поняття про забійну масу і забійний вихід. Забій і переробка кролів і птиці.
Тема4. М’ясо та методи визначення його доброякісності
Тема5. Переробка і знезараження м’яса вимушеного забитих і хворих тварин. Ветеринарно – санітарний виробничий контроль при консервуванні м’яса.
Тема6. Переробка і ветеринарно- санітарна експертиза субпродуктів, харчового жиру, крові, кишок, ендокринної та технічної сировини.
- Гігієна одержання, технологія виробництва і ветеринарно- санітарна експертиза молока і молочних продуктів.
Теми практичних занять.
- Ознайомлення з технологічними процесами забою і переробки туш великої рогатої худоби , свиней, тушок птиці і кролів.
- Ознайомлення з технікою післязабійного дослідження голови, внутрішніх органів і туш тварин .
- Відбір проб, пакування і пересилка матеріалу для бактеріологічного дослідження.
- Ознайомлення з відмінними особливостями яєць.
- Визначення категорії вгодованості забійних тварин.
- Ознайомлення з транспортними засобами для перевезення забійних тварин.
- Дослідження проб м’яса на свіжість
- Трихінелоскопія свинини.
- Відбір середньої проби молока.
- Дослідження проб молока від здорових та хворих на мастит тварин.