Технологія виробництва продукції вівчарства

Навчально-методичний комплекс дисципліни "Технологія виробництва продукції вівчарства"

Викладач: Кузьменко Ірина Вікторівна

Відділення «Ветеринарно-технологічне»

Семестр: 8.

Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр

Кількість кредитів ЄКТС: 3

Всього годин – 45:

з них аудиторні години: 45 (35 год. лекцій, 10 год ЛПЗ).

Модулів: 3

Форма підсумкового контролю: залік

Заплановані результати навчання:

Метою навчальної дисципліни є формування у здобувача вищої

освіти практичних навичок з розведення, годівлі та утримання

сільськогосподарської тварин та одержання максимальної кількості

високоякісної продукції.

Основні завдання вивчення дисципліни. Дисципліна «Присадибне

вівчарство і козівництво» входить до циклу вибіркової професійної

підготовки.

• уміти критично оцінити стан знань з актуальних питань дисципліни;

• отримати чітке уявлення про сучасний стан наукових знань,

необхідних для забезпечення рентабельного виробництва продуктів

тваринництва на основі сучасних технологій і збереження здоров'я тварин;

• вивчити сучасні підходи до технології утримання і годівлі

високопродуктивних тварин;

• вивчити інноваційні технології виробництва продукції тваринництва

і методи їх комплексної оцінки і ефективного використання;

• вивчити сучасні розробки і впровадження інноваційних технологій у

присадибному тваринництві.

Компетентності:

загальні:

ЗК2. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.

ЗК4. Здатність до пошуку та аналізу інформації з різних джерел.

ЗК7. Здатність працювати автономно.

ЗК 10. Прагнення до збереження навколишнього середовища.

фахові:

ФК 1. Здатність впроваджувати у виробництво технології харчових

продуктів на основі розуміння сутності перетворень основних компонентів

продовольчої сировини впродовж технологічного процесу.

ФК 2. Здатність управляти технологічними процесами з

використанням технічного, інформаційного та програмного забезпечення.

ФК 13. Здатність підвищувати ефективність виробництва,

впроваджувати сучасні системи менеджменту.

Програмні результати навчання:

ПРН 4. Проводити пошук та обробку науково-технічної інформації з

різних джерел та застосовувати її для вирішення конкретних технічних і

технологічних завдань.

ПРН (додаткова). Володіти науковими основами технологічних

процесів харчових виробництв та знати закономірності перетворень

основних компонентів сировини з молока та м’яса під час технологічного

перероблення.

ПРН (додаткова). Організовувати раціональну, безвідходну або

маловідходну переробку сировини з молока та м’яса для отримання

високоякісної продукції.

Програма навчальної дисципліни:

Тема 1. Зміст дисципліни. Народно-господарських значення галузей

вівчарства і козівництва.

Тема 2. Походження, еволюція та біологічні особливості овець і кіз.

Класифікація порід.

Тема 3. Вовнова продуктивність овець і кіз.

Тема 4. Основні властивості вовни, стриження овець і кіз.

Тема 5. Смушкова та овчинно-шубна продуктивність овець і кіз.

Тема 6. Молочна продуктивність овець і кіз та фактори, які впливають на неї.

Тема 7. М'ясна продуктивність овець і кіз та фактори, які впливають на неї.

Тема 8. Годівля, утримання та бонітування овець і кіз.