Навчально-методичний комплекс дисципліни
Викладач: Радченко В.І.
Відділення «Ветеринарно-технологічне»
Семестр: 4,5 семестри (технологи)
Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр
Кількістькредитів ЄКТС: 6,5 кредита
Всього годин –180:
Технологи
з них аудиторні години: (83 год. теоретичні, 40 год ПЗ),
години самостійного навчання: 57 год.
Навчальні практики: 48 год.
Курсове проектування: 24 год.
Модулів: 12
Форма підсумкового контролю: залік, екзамен (4,5 семестри)
Мета вивчення дисципліни: надання студентам теоретичних знань практичних навичок у вивченні технології, організації виробництва та первинної переробки свинини, закладення наукових основ одержання від тварин максимальної кількості високоякісної продукції. Для кращого засвоєння навчального матеріалу і активізації пізнавальної діяльності студентів на заняттях потрібно використовувати натуральні об’єкти, наочні посібники, ТЗН, комп’ютерну техніку.
- час проведення практичних занять слід забезпечити самостійну роботу студентів. Проведення екскурсії на виробництво. На самостійну роботу відводиться частина теоретичного матеріалу.
Наскрізні лінії:
1. Наскрізна лінія «Екологічна безпека та сталий розвиток» націлена на формування в студентів соціальної активності, відповідальності та екологічної свідомості, готовності брати участь у вирішенні питань збереження довкілля і розвитку суспільства, усвідомлення важливості сталого розвитку для майбутніх поколінь.
2.Реалізація наскрізної лінії «Громадянська відповідальність» сприятиме формуванню відповідального члена громади і суспільства, що розуміє принципи і механізми функціонування суспільства. Ця наскрізна лінія освоюється в основному через колективну діяльність (дослідницькі роботи, роботи в групі, проекти тощо), яка поєднує «Технологію виробництва продукції свинарства» з іншими навчальними дисциплінами і розвиває в студентів готовність до співпраці, толерантність щодо різноманітних способів діяльності і думок.
3.Завданням наскрізної лінії «Здоров'я і безпека» є становлення студента як емоційно стійкого члена суспільства, здатного вести здоровий спосіб життя і формувати навколо себе безпечне життєве середовище.
4. Наскрізна лінія «Підприємливість та фінансова грамотність» націлена на розвиток лідерських ініціатив, здатність успішно діяти в технологічному швидкозмінному середовищі, забезпечення кращого розуміння студентами практичних аспектів фінансових питань (здійснення заощаджень, інвестування, запозичення, страхування, кредитування тощо).
В процесі вивчення навчальної дисципліни формуються такі компетенції:
- Спілкування державною (і рідною у разі відмінності) мовами.
- Математична компетентність.
- Основні компетентності у природничих науках і технологіях.
- Інформаційно-цифрова компетентність.
- Уміння вчитися впродовж життя.
- Ініціативність і підприємливість.
- Соціальна та громадянська компетентності.
- Екологічна грамотність і здорове життя.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
- господарсько-біологічні особливості тварин;
- породи свиней різного напряму продуктивності;
- технологію годівлі, утримання та догляду за тваринами різних виробничин груп;
- методи оцінки здоров’я і продуктивності свиней;
- добір і підбір тварин для відтворення;
- методи розведення.
вміти:
- розраховувати потребу господарства в скотомісцях, обладнанні, кормах, робочої сили і поголів’я свиней різних виробничих груп;
- організувати повноцінно і економічно обгрунтовані системи кормовиробництва, годівлі, утримання і догляд свиней різних виробничих груп;
- організувати технологію виробництва свинини і господарствах різних форм власності;
- вести зоотехнічний облік;
- провести бонітування свиней;
- організувати розробку запровадження у виробництво нових, ефективних методів підвищення продуктивності праці;
- поліпшення якості і зниження собівартості виробничої продукції свинини;
- вести цілеспрямовану племінну роботу.