Технологія виробництва продукції свинарства

Навчально-методичний комплекс дисципліни

Викладач: Радченко В.І.

Відділення «Ветеринарно-технологічне»

Семестр: 4,5 семестри (технологи)

Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр

Кількістькредитів ЄКТС: 6,5 кредита

Всього годин –180:

Технологи

з них аудиторні години: (83 год. теоретичні, 40 год ПЗ),

години самостійного навчання: 57 год.

Навчальні практики: 48 год.

Курсове проектування: 24 год.

Модулів: 12

Форма підсумкового контролю: залік, екзамен (4,5 семестри)

Мета вивчення дисципліни: надання студентам теоретичних знань практичних навичок у вивченні технології, організації виробництва та первинної переробки свинини, закладення наукових основ одержання від тварин максимальної кількості високоякісної продукції. Для кращого засвоєння навчального матеріалу і активізації пізнавальної діяльності студентів на заняттях потрібно використовувати натуральні об’єкти, наочні посібники, ТЗН, комп’ютерну техніку.

  • час проведення практичних занять слід забезпечити самостійну роботу студентів. Проведення екскурсії на виробництво. На самостійну роботу відводиться частина теоретичного матеріалу.

Наскрізні лінії:

1. Наскрізна лінія «Екологічна безпека та сталий розвиток» націлена на формування в студентів соціальної активності, відповідальності та екологічної свідомості, готовності брати участь у вирішенні питань збереження довкілля і розвитку суспільства, усвідомлення важливості сталого розвитку для майбутніх поколінь.

2.Реалізація наскрізної лінії «Громадянська відповідальність» сприятиме формуванню відповідального члена громади і суспільства, що розуміє принципи і механізми функціонування суспільства. Ця наскрізна лінія освоюється в основному через колективну діяльність (дослідницькі роботи, роботи в групі, проекти тощо), яка поєднує «Технологію виробництва продукції свинарства» з іншими навчальними дисциплінами і розвиває в студентів готовність до співпраці, толерантність щодо різноманітних способів діяльності і думок.

3.Завданням наскрізної лінії «Здоров'я і безпека» є становлення студента як емоційно стійкого члена суспільства, здатного вести здоровий спосіб життя і формувати навколо себе безпечне життєве середовище.

4. Наскрізна лінія «Підприємливість та фінансова грамотність» націлена на розвиток лідерських ініціатив, здатність успішно діяти в технологічному швидкозмінному середовищі, забезпечення кращого розуміння студентами практичних аспектів фінансових питань (здійснення заощаджень, інвестування, запозичення, страхування, кредитування тощо).

В процесі вивчення навчальної дисципліни формуються такі компетенції:

  • Спілкування державною (і рідною у разі відмінності) мовами.
  • Математична компетентність.
  • Основні компетентності у природничих науках і технологіях.
  • Інформаційно-цифрова компетентність.
  • Уміння вчитися впродовж життя.
  • Ініціативність і підприємливість.
  • Соціальна та громадянська компетентності.
  • Екологічна грамотність і здорове життя.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

  • господарсько-біологічні особливості тварин;
  • породи свиней різного напряму продуктивності;
  • технологію годівлі, утримання та догляду за тваринами різних виробничин груп;
  • методи оцінки здоров’я і продуктивності свиней;
  • добір і підбір тварин для відтворення;
  • методи розведення.

вміти:

  • розраховувати потребу господарства в скотомісцях, обладнанні, кормах, робочої сили і поголів’я свиней різних виробничих груп;
  • організувати повноцінно і економічно обгрунтовані системи кормовиробництва, годівлі, утримання і догляд свиней різних виробничих груп;
  • організувати технологію виробництва свинини і господарствах різних форм власності;
  • вести зоотехнічний облік;
  • провести бонітування свиней;
  • організувати розробку запровадження у виробництво нових, ефективних методів підвищення продуктивності праці;
  • поліпшення якості і зниження собівартості виробничої продукції свинини;
  • вести цілеспрямовану племінну роботу.