Навчально-методичний комплекс дисципліни «Технологія виробництва продукції рибництва»
Викладач Кузьменко І.В.
204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»
Загальний обсяг дисципліни: 26 годин, 2 кредити ЄКТС.
Мета навчальної дисципліни: набуття сучасних теоретичних знань та
практичних навичок з питань організації ведення галузі, відтворення риби та
одержання життєстійкого рибопосадкового матеріалу і товарної риби в
типових ставових рибницьких господарствах, а також у водоймах різного
походження і цільового призначення в спеціалізованих підприємствах,
колективних, орендних, фермерських сільськогосподарських господарствах.
Завдання навчальної дисципліни: формування у студентів
теоретичних та методологічних аспектів одержання можливого максимуму
продукції рибництва та аквакультури високої якості з одиниці площі водних
угідь за мінімальних витрат технологічних процесів в галузі рибництва.
Конкретизуючи завдання, слід зазначити, що майбутній фахівець повинен
володіти особливостями технологічних процесів вирощування
рибопосадкового матеріалу і товарної риби відповідних культивованих
об’єктів ставового рибництва.
Програма навчальної дисципліни:
Тема 1. Вступ. Історія, стан і сучасні перспективи розвитку
рибогосподарської галузі в Україні і світі. Біологічні особливості риб.
Тема 2. Видова різноманітність риб. Основні об'єкти рибництва.
Тема 3. Типи рибницьких господарств, категорії ставів. Природна кормова
база та рибопродуктивність ставів.
Тема 4. Основні технологічні процеси тепловодного і холодноводного
рибницьких господарств.
Тема 5. Методи інтенсифікації ставового рибництва. Живлення і годівля риб.
Тема 6. Хвороби риб та лікувально-профілактичні заходи у рибництві.
Транспортування риби. Первинна обробка риби.
У результаті засвоєння дисципліни у добувачів вищої освіти будуть
сформовані наступні компетентності:
Загальні компетентності:
- знання та розуміння предметної області та розуміння професії;
- здатність проведення досліджень на відповідному рівні;
- здатність вчитися і бути сучасно навченим;
- здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних
джерел;
- здатність до адаптації та дії в новій ситуації;
- здатність генерувати нові ідеї (креативність);
- здатність виявляти, ставити та вирішувати проблеми;
- активна участь в поліпшенні стану довкілля, забезпечення здоров'я
та гармонійного розвитку людини з високим рівнем якості та
безпеки її життя;
- здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.
Спеціальні предметні компетентності:
- здатність застосовувати знання про сучасні досягнення в області
аквакультури та рибництва;
- володіння основами проектування, експлуатації та технічного
обслуговування водних об'єктів та систем;
- здатність оперувати основними поняттями та визначеннями у галузі
аквакультури та рибництва;
- здатність використовувати у фаховій діяльності володіння різними
методами вимірювань та обробки результатів вимірювань;
- здатність застосовувати знання вимог рибоводно-біологічних
нормативів за різної форми рибництва у професійній діяльності;
- здатність використовувати фахові знання з метою управління якістю
продукції;
- уміння застосовувати математичні знання для освоєння теоретичних
основ і практичного застосування методів аналізу, проектування
технологічних параметрів при виробництві продукції рибництва та
аквакультури.
Результати навчання:
- визначати види риб, які використовують для одержання товарної
продукції;
- володіти теорією і практикою підготовки плідників до нересту та
проведення нерестової компанії;
- контролювати технологію одержання життєстійкого
рибопосадкового матеріалу і товарної риби в типових ставкових,
рибницьких господарствах, а також водоймах різного походження
цільового призначення;
- розробляти параметри технологічних процесів в рибному
господарстві із урахуванням особливостей виробництва та систему
їх оцінювання та виконання;
- розраховувати кількість рибопосадкового матеріалу та кормів для
вирощування риби; складати план виробничих процесів.
- впроваджувати у виробництво інноваційні технології з метою
підвищення ефективності галузі рибництва.
Основними формами засвоєння навчального матеріалу з дисципліни є
лекції, лабораторні заняття та самостійна робота здобувачів вищої освіти.
Вид підсумкового контролю – залік.