«Технологія виробництва продукції рибництва»

Навчально-методичний комплекс дисципліни «Технологія виробництва продукції рибництва»

Викладач Кузьменко І.В.

204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»

Загальний обсяг дисципліни: 26 годин, 2 кредити ЄКТС.

Мета навчальної дисципліни: набуття сучасних теоретичних знань та

практичних навичок з питань організації ведення галузі, відтворення риби та

одержання життєстійкого рибопосадкового матеріалу і товарної риби в

типових ставових рибницьких господарствах, а також у водоймах різного

походження і цільового призначення в спеціалізованих підприємствах,

колективних, орендних, фермерських сільськогосподарських господарствах.

Завдання навчальної дисципліни: формування у студентів

теоретичних та методологічних аспектів одержання можливого максимуму

продукції рибництва та аквакультури високої якості з одиниці площі водних

угідь за мінімальних витрат технологічних процесів в галузі рибництва.

Конкретизуючи завдання, слід зазначити, що майбутній фахівець повинен

володіти особливостями технологічних процесів вирощування

рибопосадкового матеріалу і товарної риби відповідних культивованих

об’єктів ставового рибництва.

Програма навчальної дисципліни:

Тема 1. Вступ. Історія, стан і сучасні перспективи розвитку

рибогосподарської галузі в Україні і світі. Біологічні особливості риб.

Тема 2. Видова різноманітність риб. Основні об'єкти рибництва.

Тема 3. Типи рибницьких господарств, категорії ставів. Природна кормова

база та рибопродуктивність ставів.

Тема 4. Основні технологічні процеси тепловодного і холодноводного

рибницьких господарств.

Тема 5. Методи інтенсифікації ставового рибництва. Живлення і годівля риб.

Тема 6. Хвороби риб та лікувально-профілактичні заходи у рибництві.

Транспортування риби. Первинна обробка риби.

У результаті засвоєння дисципліни у добувачів вищої освіти будуть

сформовані наступні компетентності:

Загальні компетентності:

- знання та розуміння предметної області та розуміння професії;

- здатність проведення досліджень на відповідному рівні;

- здатність вчитися і бути сучасно навченим;

- здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних

джерел;

- здатність до адаптації та дії в новій ситуації;

- здатність генерувати нові ідеї (креативність);

- здатність виявляти, ставити та вирішувати проблеми;

- активна участь в поліпшенні стану довкілля, забезпечення здоров'я

та гармонійного розвитку людини з високим рівнем якості та

безпеки її життя;

- здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

Спеціальні предметні компетентності:

- здатність застосовувати знання про сучасні досягнення в області

аквакультури та рибництва;

- володіння основами проектування, експлуатації та технічного

обслуговування водних об'єктів та систем;

- здатність оперувати основними поняттями та визначеннями у галузі

аквакультури та рибництва;

- здатність використовувати у фаховій діяльності володіння різними

методами вимірювань та обробки результатів вимірювань;

- здатність застосовувати знання вимог рибоводно-біологічних

нормативів за різної форми рибництва у професійній діяльності;

- здатність використовувати фахові знання з метою управління якістю

продукції;

- уміння застосовувати математичні знання для освоєння теоретичних

основ і практичного застосування методів аналізу, проектування

технологічних параметрів при виробництві продукції рибництва та

аквакультури.

Результати навчання:

- визначати види риб, які використовують для одержання товарної

продукції;

- володіти теорією і практикою підготовки плідників до нересту та

проведення нерестової компанії;

- контролювати технологію одержання життєстійкого

рибопосадкового матеріалу і товарної риби в типових ставкових,

рибницьких господарствах, а також водоймах різного походження

цільового призначення;

- розробляти параметри технологічних процесів в рибному

господарстві із урахуванням особливостей виробництва та систему

їх оцінювання та виконання;

- розраховувати кількість рибопосадкового матеріалу та кормів для

вирощування риби; складати план виробничих процесів.

- впроваджувати у виробництво інноваційні технології з метою

підвищення ефективності галузі рибництва.

Основними формами засвоєння навчального матеріалу з дисципліни є

лекції, лабораторні заняття та самостійна робота здобувачів вищої освіти.

Вид підсумкового контролю – залік.