Технологія виробництва продукції птахівництва

Навчально-методичний комплекс дисципліни

Викладач: Семенюта Н. М.

Відділення: «Ветеринарно-технологічне»

Семестр: 8

Освітньо-кваліфікаційний ступінь: Фаховий молодший бакалавр

Кількість кредитів: 4

Всього годин: 120

з них аудиторних: 90 (64 год лекцій, 26 год ЛПЗ)

години самостійні - 30.

Модулів:

Форма підсумкового контролю: диференційований залік

Загальний опис дисципліни

Навчальна дисципліна «Технологія виробництва продукції птахівництва» разом з іншими дисциплінами формує активний, комплексний і науково обґрунтований підхід фахівці з технології виробництва і переробки продукції тваринництва в набутті студентами теоретичних та практичних навичок у селекційній роботі, спрямованої на удосконалення племінних і продуктивних якостей птиці, створення нових порід, ліній, кросів всіх видів сільськогосподарської птиці, вивченню основних технологічних процесів, одержанню продукції птахівництва та переробки в господарствах різних форм власності.

Мета навчальної дисципліни: формування в студентів професійного мислення і активного творчого підходу під час вирішення практичних завдань у галузі птахівництва.

Основним завданням дисципліни є навчити студентів основних технологічних процесів, набуття практичних навичок з оцінки екстер’єру, конституції, продуктивних і племінних якостей птиці, добору яєць для інкубації, вирощування, годівлі та утримання птиці, виробництва харчових яєць та м’яса птиці.

Міждисциплінарні зв’язки: «Розведення сільськогосподарських тварин», «Годівля сільськогосподарських тварин», «Економіка виробництва продукції тваринництва».

Компетентнісний потенціал дисципліни

Спеціальні компетентності до освітньо-професійної програми:

СК1.Здатність до застосування знань з морфологічних і фізіологічних особливостей сільськогосподарських тварин.

СК2.Здатність забезпечувати підготовку кормів та раціональну годівлю сільськогосподарських тварин.

СК3.Здатність до застосування прийомів та методів розведення сільськогосподарських тварин.

СК4.Здатність використовувати методи та технології відтворення сільськогосподарських тварин.

СК5.Здатність проводити аналіз виробничо-економічної діяльності, вести звітно-облікову і технологічну документацію виробничого підрозділу.

СК6.Здатність організовувати роботу структурного підрозділу з виробництва і переробки продукції тваринництва з дотриманням норм охорони праці, біобезпеки у професійній діяльності.

СК7.Здатність проводити заходи щодо захисту здоров’я та забезпечення благополуччя сільськогосподарських тварин.

СК8.Здатність до проведення контролю щодо безпечності і якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції тваринництва.

СК9.Здатність використовувати професійні знання та навички з технологічних процесів переробки тваринницької сировини і виготовлення готової продукції.

СК10.Здатність до використання нормативної та технологічної документації у професійній діяльності.

СК11.Здатність використовувати технологічне обладнання при виробництві і переробці продукції тваринництва.

СК12.Здатність забезпечувати зберігання, транспортування і реалізацію сировини і готової продукції тваринництва.

СК13.Здатність використовувати професійні знання та навички з технології виробництва продукції тваринництва.

Наскрізні змістовні лінії послідовно розкриваються у процесі навчання і корелюються з ключовими компетентностями.

Змістовна лінія «Екологічна безпека і сталий розвиток» реалізується на зразках, що дають змогу усвідомити критично-наслідкові зв’язки у природі і її цілісність; важливість сталого (керованого) розвитку країни для майбутніх поколінь.

«Громадянська відповідальність» реалізується усвідомленням відповідальності за результати навчання, які можуть у майбутньому вплинути на розвиток країни; сумлінне виконання завдань у команді, участь у захисті довкілля птиці, збереженні його для себе та майбутніх поколінь.

Змістовна лінія «Здоров’я і безпека» торкається всіх тем програми. У результаті цієї змістовної лінії дотримуються правила безпечного поводження з речовинами і матеріалами у лабораторії, побуті й довкіллі; усвідомлюються залежність здоров’я від використання лікарських речовин.

Змістовна лінія «Підприємливість і фінансова грамотність» націлює на мобілізацію знань, практичного досвіду і ціннісних установок у ситуаціях вибору і прийняття рішень.

Реалізація змістовних ліній не передбачає будь-якого розширення чи поглиблення навчального матеріалу, але потребує посилення уваги до певних його аспектів.

Як результат вивчення навчальної дисципліни студенти повинні знати:

  • Сучасний стан птахівництва та пріоритетні напрями розвитку галузі;
  • Види сільськогосподарської птиці;
  • Породи і кроси птиці, їх біологічні особливості та господарсько-корисні ознаки;
  • Типи конституції та їх характеристику;
  • Особливості екстер’єру різних видів сільськогосподарської птиці;
  • Несучість сільськогосподарської птиці та фактори, що на неї впливають;
  • М’ясну продуктивність птиці та фактори, що на неї впливають;
  • Методи розведення та їх використання;
  • Використання гетерозису при схрещуванні і гібридизації;
  • Добір і підбір сільськогосподарської птиці;
  • Роль племінної роботи в поліпшенні продуктивних якостей птиці;
  • Технологію одержання інкубаційних яєць та відбір їх для інкубації;
  • Режим інкубації та його біологічний контроль;
  • Системи і способи утримання птиці;
  • Технологію годівлі птиці різного віку і напряму продуктивності, виробництва харчових яєць та м’яса птиці, переробки продукції птахівництва;
  • Основні технологічні принципи виробництва харчових яєць та м’яса птиці;
  • Вимоги державних стандартів;
  • Виробничу санітарію та заходи з охорони довкілля.

Уміти:

  • Визначати види і основні породи сільськогосподарської птиці, продуктивність сільськогосподарської птиці, інкубаційні якості яєць птиці, норми годівлі птиці;
  • Оцінювати продуктивні якості птиці за екстер’єрними і конституційними особливостями, якість харчових яєць та м’яса птиці;
  • Оцінювати племінні та продуктивні якості птиці;
  • Проводити біологічний контроль режиму інкубації, дослідження основних параметрів мікроклімату;
  • Робити підбір пар для спаровування;
  • Балансувати раціони і рецепти комбікормів за поживністю;
  • Складати схеми технологічного процесу виробництва харчових яєць та м’яса бройлерів;
  • Встановлювати категорію харчових яєць;
  • Оцінювати якість харчових яєць та м’яса птиці;
  • Дотримуватися правил безпеки праці на птахопереробних підприємствах.

Теми лекцій:

1.Вступ. Походження птиці та її біологічні особливості.

2.Конституція та екстер’єр сільськогосподарської птиці.

3.Методи вивчення та оцінки екстер’єру птиці.

4.Яєчна продуктивність птиці.

5.М’ясна продуктивність птиці.

6.Поняття про породи і кроси сільськогосподарської птиці.

7.Породи і кроси качок. Породи і породні групи гусей, індиків.

8.Поняття про селекційну і племінну роботу.

9.Первинний зоотехнічний, племінний облік.

10.Добір і підбір у птахівництві.

11.Методи розведення птиці, їх класифікація.

12.Поняття про інкубацію. Типи інкубаторів.

13.Технологія інкубації яєць сільськогосподарської птиці.

14.Фізіологія розвитку ембріона птиці.

15.Класифікація кормів та їх характеристика.

16.Годівля молодняку птиці.

17.Основні принципи технології виробництва харчових яєць.

18.Основні цехи промислового виробництва харчових яєць.

19.Схеми технологічного процесу виробництва харчових яєць.

20.Значення кооперування племінних і промислових господарств.

21.Системи і способи утримання птиці.

22.Комплектування батьківського та промислового стада птиці.

23.Основні принципи технології виробництва м’яса курчат-бройлерів.

24.Способи утримання курчат-бройлерів.

25.Технологія виробництва м’яса індиків.

26.Технологія виробництва м’яса качок.

27.Технологія виробництва м’яса гусей.

28.Технологія виробництва м’яса інших видів птиці.

29.Технологія забою і переробки сільськогосподарської птиці.

30.Технологія забою та первинної обробки птиці.

31.Технологія переробки інших видів продукції птахівництва.

32.Екологічна безпека довкілля.

Теми практичних занять:

1.Оцінка екстер’єру і типу будови тіла птиці різних напрямків продуктивності.

2.Визначення продуктивності птиці за обліковими документами.

3.Вивчення основних порід і кросів сільськогосподарської птиці.

4.Визначення продуктивних і племінних якостей птиці за комплексом ознак.

5.Складання технологічної карти-графіка для цілорічного виробництва харчових яєць.

Теми лабораторних занять:

1.Вивчення інкубаційних якостей яєць сільськогосподарської птиці.

2.Оцінювання якості різних видів кормів для сільськогосподарської птиці. Складання рецептів комбікормів для птиці.