Технологія виробництва продукції бджільництва

Навчально-методичний комплекс дисципліни "Технологія виробництва продукції бджільництва"

Викладач: Кузьменко І.В.

Відділення «Ветеринарно-технологічне»

Семестр: 7.

Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр

Кількість кредитів ЄКТС: 3

Всього годин – 33:

з них аудиторні години: 33 (25 год. лекцій, 8 год ЛПЗ)

Модулів: 4 Форма підсумкового контролю: залік

Мета навчальної дисципліни: формування у студентів знань і вмінь з

наукових основ бджільництва, біології бджолиної сім'ї, розведення та

утримання бджолиних сімей, кормової бази бджільництва, запилення

сільськогосподарських рослин бджолами, хвороби бджіл, їх лікування та

профілактика.

Основні завдання вивчення дисципліни «Бджільництво» формування

у студентів знань з біології бджолиної сім'ї, її життєвого циклу протягом року,

основних правил, годівлі, утримання та розведення бджіл, кормової бази,

запилення ентомофільних сільськогосподарських культур, технології

одержання продукції, хвороб і шкідників бджіл та організації бджільництва.

Засвоєння цих знань дозволить спеціалісту сприяти науково - обгрунтованій

організації ефективного виробництва високоякісної продукції як

бджільництва, так і рослинництва у господарствах різних форм власності.

Програма навчальної дисципліни.

Тема 1. Склад бджолиної сім’ї та зовнішня будова медоносної бджоли

Тема 2. Внутрішня будова тіла та фізіологічні особливості медоносної

бджоли.

Тема 3. Будова і використання гнізда бджіл. Будова статевих органів та

особливості розмноження і розвитку бджіл.

Тема 4. Вулики і вуликові рамки, їх класифікація та будова. Пасічний

інвентар, обладнання, будівлі та пересувні установки.

Тема 5. Розвиток бджолиної сім’ї після зимівлі і весняні роботи на пасіці.

Тема 6. Підготовка бджолиних сімей до медозбору та його використання.

Тема 7. Оцінка сортів і якості меду. Підготовка бджіл до зимівлі та її

проведення.

Тема 8. Способи розмноження і формування нових бджолиних сімей.

Виведення, заміна і способи підсаджування маток.

Тема 9. Кормова база бджільництва і характеристика основних медоносів.

Визначення нектаропродуктивності рослин і оцінка медозбірних умов за

даними нектару. Запилення сільськогосподарських культур і поліпшення

кормової бази бджільництва.

Тема 10. Хвороби бджіл і розплоду та заходи боротьби з ними.