Технологія переробки продукції тваринництва з основами виробничої санітарії

Навчально-методичний комплекс дисципліни «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва з основами виробничої санітарії»

Викладач: Яценко Т.М.

Відділення «ветеринарно-технологічне»

Семестр : 7-8

Освітньо – професійний ступінь: фаховий молодший бакалавр

Кількість кредитів ЄКТС: 5

Всього годин – 210:

З них аудиторні години: 156 ( 112 год. Лекції, 44 год ЛПЗ, )

Години самостійного навчання: 54

Модулів: 7

Форма підсумкового контролю : залік, іспит.

Збільшення виробництва продуктів харчування та розширення їхнього асортименту для забезпечення різних верств населення за науково обґрунтованими нормами має важливе соціально-економічне та народногосподарське значення.

Нарощування випуску високоякісних харчових продуктів, розширення їхнього асортименту в інтересах споживача за максимальної економічної ефективності виробництва – головне завдання переробної галузі.

Молоко, молочні продукти, м’ясо та м’ясопродукти посідають одне із важливих місць у споживчому кошику кожного громадянина України, оскільки містять повноцінні поживні речовини потрібні для організму людини. Насамперед ці продукти є джерелом повноцінних білків, до складу яких входять незамінні амінокислоти, а сало та інші тваринні жири є джерелом енергії та ненасичених жирних кислот.

Метою навчальної дисципліни “Технологія переробки продукції тваринництва з основами виробничої санітарії” є підготовка фахівців, здатних виготовляти високоякісну продукцію згідно з опанованими сучасними технологіями, аналізувати виробничі ситуації, приймати оптимальні рішення щодо виконання технологічних процесів і розроблення складу і технологій виготовлення конкурентоспроможних м’ясних продуктів.

Міждисциплінарні зв’язки: “Технологія виробництва молока і яловичини”, “Технологія виробництва продукції свинарства”, “Технологія виробництва продукції птахівництва”, “Технологія виробництва продукції бджільництва”, “Технологія виробництва продукції кролівництва”.

Основними завданнями дисципліни є засвоєння студентами теоретичних знань, що передбачені навчальною програмою з навчальної дисципліни “Технологія переробки продукції тваринництва з основами виробничої санітарії”, формування спеціальних професійних умінь та навичок в умовах виробництва, аналіз виробничих ситуацій та формування попиту населення на молочні та м’ясні продукти методом дослідження.

Як результат вивчення дисципліни студент повинен знати:

  • фактори, які впливають на м’ясну і молочну продуктивність і якість м’яса та молока;
  • способи транспортування забійних тварин і продуктів, що швидко псуються;
  • породи тварин та напрямки їх продуктивності;
  • основи промислової переробки продукції тваринництва;
  • правила приймання-здачі тварин і птиці на підприємствах м’ясної промисловості;
  • санітарні вимоги до забійних та переробних підприємств, їх структуру;
  • проблеми та перспективи розвитку переробних галузей;

уміти:

  • визначати вгодованість тварин відповідно до діючих стандартів;
  • виконувати операції із забою та переробки туш тварин і птиці;
  • визначати якість сировини та встановлювати причини її погіршення;
  • оформляти і вести документацію;
  • проводити органолептичну оцінку і лабораторний аналіз продукції

Компетентності: загальні:

ЗК 1. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні.

ЗК 3. Здатність застосовувати знання в практичних ситуаціях.

ЗК 4. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності. ЗК 5. Здатність до адаптації та дії в новій ситуації.

ЗК 7. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт.

фахові: ФК 1. Здатність використовувати професійні знання в галузі виробництва і переробки продукції тваринництва для ефективного ведення бізнесу.

ФК 11. Здатність застосовувати знання організації та управління технологічним процесом переробки продукції тваринництва для ефективного ведення господарської діяльності підприємства.

ФК 14. Здатність впроваджувати у виробництво технології харчових продуктів на основі розуміння сутності перетворень основних компонентів продовольчої сировини тваринного походження впродовж технологічного процесу.

Програмні результати навчання:

РН 1. Забезпечувати дотримання параметрів та контролювати технологічні процеси з виробництва і переробки продукції тваринництва.

РН 16. Впроваджувати і використовувати на практиці науково обґрунтовані технології виробництва і переробки продукції тваринництва.

РН 17. Розробляти і ефективно управляти технологічними процесами переробки продукції тваринництва.

РН 25. Впроваджувати технології переробки сировини тваринного походження у харчові продукти на основі знань закономірностей фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних перетворень основних компонентів продовольчої сировини під час технологічного перероблення.

Програма навчальної дисципліни:

Тема: Вступ. Забійні тварини та фактори, що визначають їх категорії вгодованості.

Тема: Підготовка тварин та птиці до забою.

Тема: Підприємства з переробці забійних тварин.

Тема: Основи технології і гігієни переробкт туш тварин на підприємстваї різних форм власності

Тема: Технологія обробки і зберігання продуктів забою худоби

Тема: Способи консервування м’яса

Тема: Технологія і гігієна виробництва солених і копчених м’ясних продуктів, їх зберігання

Тема: Основи технології і санітарний контроль у ковбасному виробництві

Тема: Технологія виробництва та санітарні вимоги при отриманні м’ясних напівфабрикатів

Тема: Технологія виробництва та санітарні вимоги при отриманні м’ясних консервів

Тема: Технологія та санітарні вимоги при переробці молока і виробництві молочної продукції

Тема: Технологія, особиста гігієна та виробнича санітарія при переробці продукції інших галузей тваринництва

Тема: Основи технології і гігієни переробки птиці та обробка тушок кролів

Тема: Основи технології і гігієни переробки птиці та обробка тушок птиці

Тема: Технології переробки продукції бджільництва

Тема: Технологія переробки риби

Тема: Гігієна праці та охорона навколишнього середовища від забруднення відходами підприємства з переробки продукції тваринниццтва

Теми ЛПЗ

Тема: Ознайомлення з транспортними засобами

Тема: Ознайомлення із обладнанням, діяльністю забійних та м’ясопереробних підприємств.

Тема: Вивчення методів оглушення тварин.

Тема: Ознайомлення з сортовим розрубам яловичини, телятини, баранини, свинини.

Тема: Ознайомлення та вивчення способів обробки м'яса і м’ясопродуктів холодом.

Тема: Розрахунок втрат при холодильній обробці м'яса.

Тема: Вивчення методів соління м'яса та м’ясопродуктів.

Тема: Складання технологічних схем виробництва солених та копчених м’ясопродуктів.

Тема: Вивчення різних видів сировини та матеріалів при виробництві ковбаси.

Тема: Органолептична оцінка якості готової продукції.

Тема: Складання технологічних схем різних видів ковбас.

Тема: Санітарна оцінка якості сировини при виробництві напівфабрикатів.

Тема: Вивчення технологічних процесів під час виготовлення різних видів консервів

Тема: Складання технологічних схем виробництва м’ясних консервів

Тема: Визначення якості молока та кисломолочних продуктів за органолептичними показниками.

Тема: Виготовлення кислого молока в лабораторних умовах.

Тема: Технологія отримання масла в лабораторних умовах

Тема: Визначення якості сировини при виробництві сирів.

Тема: Контроль параметрів струму при оглушенні птиці.

Тема: Вивчення основних технологічних процесів переробки кролів.

Тема: Аналіз виконання вимог технологічних інструкцій при виробництві продукції з риби.