Технологічне обладнання цехів по переробці продукції тваринництва

Навчально-методичний комплекс дисципліни

Викладач: Тарадін В.І.

Відділення «Ветеринарно-технологічне»

Семестр: 3-4

Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр.

Кількість кредитів ЄКТС: 3

Всього годин – 90

з них аудиторні години: 60 (34год. лекцій, 26год. практичні)

години самостійного навчання: 30

Модулів: 5 Форма підсумкового контролю: екзамен.

Загальний опис дисципліни.

Основним завданням дисципліни є вивчення фізичної сутності і механізму явищ, супроводжуючих процеси переробки забитих тварин, птиці і продуктів забою, а також процеси переробки молока і виготовлення молочних продуктів, з метою встановлення робочих характеристик обладнання і залежностей, визначаючих закони зміни робочих параметрів процесу, вивчення конструктив­них форм робочих органів машини і основ побудови, типів і конструкції сучасного технологічного обладнання, яке використовується і може знайти застосування на підприємствах м’ясної і молочної промисловості.

Предметом вивчення навчальної навчальної дисципліни є обладнання, його місце в технологічній схемі виробництва, будова і принцип роботи конкретних машин та апаратів, обслуговування їх, характерні для них несправності, техніка безпеки під час обслуговування обладнання, а також будову і принцип дії засобів вимірювання тиску, температури, витрат і кількості, рівня та хімічного складу і фізичних властивостей речовини.

Міждисциплінарні зв’язки: “Фізика”, “Основи охорони праці”, “Основи екології”, “Технологія виробництва молока та яловичини”, “Технологія вироб­ництва продукції свинарства”, “Технологія виробництва продукції тваринництва”.

Компетентнісний потенціал дисципліни

Спеціальні компетентності відповідно до освітньо-професійної програми:

Метою вивчення дисципліни є формування у студентів професійних знань, щодо будови технологічного обладнання, порівняння різних видів технологічного обладнання, що використовуються для виконання однакових операцій, для досягнення високої якості продукції, скорочення витрат енергії, сировини і витрат ручної праці.

Для вивчення і кращого засвоєння матеріалу потрібно використовувати активні форми і методи навчання (тестування, лекції, прес-конференції, семінари, ділові ігри тощо).

Як результат вивчення навчальної дисципліни студенти повинні знати:

  • призначення, будову, принцип дії, методику розрахунку та підбору обладнання;
  • принцип дії та основні вимоги до приладів і засобів автоматизації;
  • техніку безпеки під час обслуговування обладнання, вплив несправнос­тей обладнання на якість продукції;

уміти:

  • обслуговувати машини і апарати;
  • проводити їх підготовку до пуску;
  • здійснювати пуск, контроль за режимом роботи, зупинку, часткове розбирання, пов’язане з миттям та санітарною обробкою обладнання.

Структура навчальної дисципліни є орієнтовною. Предметні (циклові) комісії можуть вносити зміни в розподіл навчальних годин за темами, у зміст навчального матеріалу і порядок його викладання за обов’язкового збереження кількості годин, відведених навчальним планом на вивчення дисципліни. Зміни, що вносяться предметною (цикловою) комісією в програму, повинні бути затверджені заступником директора з навчальної роботи.

Теми лекцій.

1. Деталі машин і механізмів.

2. Електрообладнання.

3. Обладнання для забою тварин і птиці та обробки туш.

4. Обладнання для обробки кишкової сировини.

5. Обладнання для холодильної обробки м’яса і м’ясопродуктів.

6. Обладнання для виробництва ковбасних виробів та продуктів із яловичини і свинини.

7. Обладнання для виробництва напівфабрикатів.

8. Обладнання для виробництва м’ясних консервів.

9. Обладнання для механічної обробки сировини.

10. Обладнання для теплової обробки сировини.

11. Обладнання для виготовлення вершкового масла.

12. Обладнання для виробництва білкових продуктів.

13. Засоби вимірювання тиску.

14. Засоби вимірювання температури.

15. Засоби вимірювання витрат і кількості.

16. Засоби вимірювання рівня.

17. Засоби вимірювання хімічного складу та фізичних властивостей речовин.

Теми практичних занять.

  1. Поняття про нероз’ємні та роз’ємні з’єднання. Вивчити будову гвинтових механізмів, їх будову та принцип дії.
  2. Вивчити будову і принцип дії електродвигунів постійного та змінного струму.
  3. Вивчити обладнання для оглушення тварин. Елеватор ланцюговий для піднімання туш свиней та ВРХ.
  4. Вивчити обладнання цехів забою і первинної обробки тушок птиці.
  5. Вивчення будови, принцип дії обладнання для мілкого і тонкого подрібнення м’яса.
  6. Вивчити обладнання для виробництва напівфабрикатів пельменів та котлет.
  7. Вивчити будову, принцип дії автоклава для стерилізації м’ясних консервів.
  8. Вивчити будову і принцип роботи сепараторів. Гомогенізатори, будова і принцип їх дії.
  9. Вивчення будови, роботи і експлуатації пастеризаційно-охолоджувальної установки.
  10. Вивчення будови, роботи і експлуатації масловиготовлювача безперервної дії.
  11. Перевірка деформаційного манометра загального промислового призначення.
  12. Вивчення будови і принцип роботи механічних і рідинних термометрів.
  13. Будова і принцип роботи густиномірів та бутерометрів.