Стандартизація продукції тваринництва

Навчально-методичний комплекс дисципліни

Викладач: Семенюта Н.М.

Семестр: 7

Освітньо-кваліфікаційний ступінь: Фаховий молодший бакалавр

Кількість кредитів ЄКТС: 3

Всього годин: 90

з них аудиторних: 33 (19 год лекцій, 14 год ЛПЗ)

години самостійного навчання - 57.

Модулів: 2

Форма підсумкового контролю: диференційований залік

Загальний опис дисципліни

Навчальна дисципліна «Стандартизація продукції тваринництва» разом з іншими дисциплінами формує активний, комплексний і науково обґрунтований підхід фахівця з виробництва і переробки продукції тваринництва в набутті студентами теоретичних та практичних навичок цілісної системи знань зі стандартизації, метрології та управління якістю, що дає змогу забезпечити населення України продовольчими і непродовольчими товарами, сприяти прийняттю правильних рішень, завдань для одержання високих кінцевих результатів.

Мета навчальної дисципліни: формування в студентів професійного мислення і активного, творчого підходу під час вирішення практичних завдань у галузі стандартизації, сертифікації, метрології та управління якістю.

Основним завданням дисципліни є навчити студентів визначати прогресивні вимоги до продукції, що виготовляється для потреб народного господарства, населення, оборони держави та експорту, до її розробки, виготовлення та застосування, а також забезпечення контролю за правильністю використання цієї документації.

Міждисциплінарні зв’язки: «Економічна теорія», «Економіка сільськогосподарського підприємства», «Менеджмент», «Організація сільськогосподарської діяльності», «Технологія переробки продукції тваринництва», «Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів тваринництва».

Компетентнісний потенціал дисципліни

Спеціальні компетентності відповідно до освітньо-професійної програми:

СК5.Здатність проводити аналіз виробничо-економічної діяльності, вести звітно-облікову і технологічну документацію виробничого підрозділу.

СК6.Здатність організовувати роботу структурного підрозділу з виробництва і переробки продукції тваринництва з дотриманням норм охорони праці, біобезпеки у професійній діяльності.

СК7.Здатність проводити заходи щодо захисту здоров’я та забезпечення благополуччя сільськогосподарських тварин.

СК8.Здатність до проведення контролю щодо безпечності і якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції тваринництва.

СК9.Здатність використовувати професійні знання та навички з технологічних процесів переробки тваринницької сировини і виготовлення готової продукції.

СК10.Здатність до використання нормативної та технологічної документації у професійній діяльності.

СК11.Здатність використовувати технологічне обладнання при виробництві і переробці продукції тваринництва.

СК12.Здатність забезпечувати зберігання, транспортування і реалізацію сировини і готової продукції тваринництва.

СК13.Здатність використовувати професійні знання та навички з технології виробництва продукції тваринництва.

Наскрізні змістовні лінії послідовно розкриваються у процесі навчання і корелюються з ключовими компетентностями.

Змістовна лінія «Екологічна безпека і сталий розвиток» реалізується на зразках, що дають змогу усвідомити критично-наслідкові зв’язки у природі і її цілісність; важливість сталого (керованого) розвитку країни для майбутніх поколінь.

«Громадянська відповідальність» реалізується усвідомленням відповідальності за результати навчання, які можуть у майбутньому вплинути на розвиток країни; сумлінне виконання завдань у команді; участь у захисті довкілля (тварин), збереженні його для себе та майбутніх поколінь.

Змістовна лінія «Здоров’я і безпека» торкається всіх тем програми. У результаті реалізації цієї змістовної лінії дотримуються правила безпечного поводження з речовинами і матеріалами у лабораторії, побуті й довкіллі; усвідомлюються залежність здоров’я від використання лікарських речовин.

Змістовна лінія «Підприємливість і фінансова грамотність» націлює на мобілізацію знань, практичного досвіду і ціннісних установок у ситуаціях вибору і прийняття рішень.

Реалізація змістовних ліній не передбачає будь-якого розширення чи поглиблення навчального матеріалу, але потребує посилення уваги до певних його аспектів.

Як результат вивчення навчальної дисципліни студенти повинні знати:

  • Основні положення державної системи стандартизації в Україні, тенденції розвитку міжнародної системи стандартизації систем якості;
  • Організацію робіт з стандартизації і загальні вимоги до стандартів;
  • Порядок впровадження стандартів і державний нагляд за їх дотриманням;
  • Вітчизняні системи стандартів;
  • Коротку характеристику міжнародних стандартів;
  • Фактори, що обумовлюють якість продукції;
  • Вітчизняні системи управління якістю продукції;
  • Шляхи удосконалення вітчизняних систем управління якістю продукції;
  • Основні положення державної системи стандартизації;
  • Вимоги органів з сертифікації продукції і систем якості та порядок їх акредитації;
  • Вимоги до випробувальних лабораторій;
  • Загальні правила, схеми та порядок проведення атестацій;
  • Основи діяльності метрологічної служби щодо забезпечення якості продукції;

Уміти:

  • Користуватися державними стандартами;
  • Застосовувати стандарти у державному чи приватному секторі, на великих підприємствах чи в малому і середньому бізнесі;
  • Визначати якість сировини і продукції сільськогосподарського походження відповідно до вимог стандартів.

Теми лекцій:

1.Вступ. Загальні відомості про стандартизацію.

2.Державна система стандартизації України.

3.Порядок розроблення, оформлення та затвердження стандартів.

4.Системи стандартів України.

5.Форми і методи оцінювання якості продукції.

6.Вітчизняні системи управління якістю продукції та шляхи їх удосконалення.

7.Сертифікація продукції, її розвиток та сучасний стан.

8.Атестація та акредитація виробництва, вимоги до нормативних документів на продукцію, що сертифікується.

9.Рівень якості продукції. Контроль і збереження якості продукції. Молоко та молочні продукти.

10.Товарознавча характеристика продукції.

Теми практичних занять:

1.Ознайомлення з порядком проведення атестації виробництва та сертифікації продукції.

2.Ознайомлення із державними стандартами на молоко та молочну продукцію.

3.Ознайомлення з державними стандартами на м’ясо різних видів тварин, мед, рибу та яйця.