Копчене сало - це неймовірно смачна страва, яку люблять і дорослі, і діти. Копчення сала в домашніх умовах займаються не тільки професійні коптильщики, а й новачки, так як приготувати смачне сало таким способом дуже просто. Рецепт копчення сала ділиться на 2 етапи (підготовку і обробку продукту) і 2 види копчення (холодне і гаряче).
Засолка сала обов'язкова перед самим копчення для того, щоб сало ввібрало спеції і прянощі, ну і звичайно ж для збільшення терміну зберігання. Кожен рецепт сала холодного і гарячого копчення має на увазі початкову засолювання продукту.
Рецепт засолки сала перед копченням:
Беремо сало від 30 мм, бажано брати сало з хорошим м'ясистої прошарком (часто беруть з свинячої підчеревини або грудини);
Промиваємо сало проточною водою і витираємо його від зайвої вологи;
Розрізаємо на потрібні нам шматки (до 20 см кожен відрізок);
Беремо велику каструлю і засипаємо на дно сіль;
Кожен шматок обтирає сіллю і щільно складаємо шарами в каструлю;
Після кожного шару насипаємо ще солі зверху і повторюємо попередній пункт;
Після цього притискаємо сало зверху і ставимо в холодильник мінімум на 14 днів;
Періодично перемішуйте сало і міняйте шматки місцями;
Після засолювання промийте сало, висушіть і прсушіть поверхню;
Засолене сало готове до копчення!
Також, можна використовувати рецепт засолювання сала з маринадом. Для цього необхідно помістити сало в 5 л води, в воду додати 150 г солі, спеції, часник, лавровий лист, гірчицю і помістити в холодильник на 7 днів. Після цього сало повністю готове і до гарячого копчення.
Відмінності між засолкою сала для копчення з маринадом і без - в часі і смаку.
Сало гарячого копчення.
Ми вже підготували сало для гарячого копчення, залишилося тільки приготувати його. Поки сало просихає після засолювання (від 5 годин), готуємо коптильню. Кращою щепою для гарячого копчення сала буде вільха, бук, вишня, яблуня. Прогріваємо поступово коптильню до 60 градусов і намагаємося підтримувати цю температуру. Копчення починаємо після того, як сало прогріється. Скільки коптити сало гарячого копчення? - Орієнтовно 1 година! За цей час сало відмінно просочиться димом і повністю приготується. Далі дістаємо сало і провітрюємо протягом 2 діб.
Сало холодного копчення:
Процес холодного копчення сала буде значно довшим, ніж гарячого. Нам знадобиться Вільхова або черешнева щепа (можна суміш). Розміщуємо сало в коптильню і коптимо протягом 8-9 годин. Температура копчення - до 25 градусів. Бажано сало розвішані, а не покласти, так Ви позбудетеся блідих зон після копчення і зовнішній вигляд буде набагато приємнішом та акуратнішим. При холодному копченні можна натерти сало перцем або часником. Сало холодного копчення зберігати необхідно в герметичній упаковці або контейнері. Ідеальна температура: 4-5 градусів (можна зберігати в холодильнику).