Сало копчене

Копчене сало - це неймовірно смачна страва, яку люблять і дорослі, і діти. Копчення сала в домашніх умовах займаються не тільки професійні коптильщики, а й новачки, так як приготувати смачне сало таким способом дуже просто. Рецепт копчення сала ділиться на 2 етапи (підготовку і обробку продукту) і 2 види копчення (холодне і гаряче). 

Засолка сала обов'язкова перед самим копчення для того, щоб сало ввібрало спеції і прянощі, ну і звичайно ж для збільшення терміну зберігання. Кожен рецепт сала холодного і гарячого копчення має на увазі початкову засолювання продукту.

Рецепт засолки сала перед копченням:

Беремо сало від 30 мм, бажано брати сало з хорошим м'ясистої прошарком (часто беруть з свинячої підчеревини або грудини); 

Промиваємо сало проточною водою і витираємо його від зайвої вологи;

Розрізаємо на потрібні нам шматки (до 20 см кожен відрізок);

Беремо велику каструлю і засипаємо на дно сіль;

Кожен шматок обтирає сіллю і щільно складаємо шарами в каструлю;

Після кожного шару насипаємо ще солі зверху і повторюємо попередній пункт;

Після цього притискаємо сало зверху і ставимо в холодильник мінімум на 14 днів;

Періодично перемішуйте сало і міняйте шматки місцями;

Після засолювання промийте сало, висушіть і прсушіть поверхню;

Засолене сало готове до копчення!

Також, можна використовувати рецепт засолювання сала з маринадом. Для цього необхідно помістити сало в 5 л води, в воду додати 150 г солі, спеції, часник, лавровий лист, гірчицю і помістити в холодильник на 7 днів. Після цього сало повністю готове і до гарячого копчення.

Відмінності між засолкою сала для копчення з маринадом і без - в часі і смаку.

Сало гарячого копчення.

Ми вже підготували сало для гарячого копчення, залишилося тільки приготувати його. Поки сало просихає після засолювання (від 5 годин), готуємо коптильню. Кращою щепою для гарячого копчення сала буде вільха, бук, вишня, яблуня. Прогріваємо поступово коптильню до 60 градусов і намагаємося підтримувати цю температуру. Копчення починаємо після того, як сало прогріється. Скільки коптити сало гарячого копчення? - Орієнтовно 1 година! За цей час сало відмінно просочиться димом і повністю приготується. Далі дістаємо сало і провітрюємо протягом 2 діб. 

Сало холодного копчення:

Процес холодного копчення сала буде значно довшим, ніж гарячого. Нам знадобиться Вільхова або черешнева щепа (можна суміш). Розміщуємо сало в коптильню і коптимо протягом 8-9 годин. Температура копчення - до 25 градусів. Бажано сало розвішані, а не покласти, так Ви позбудетеся блідих зон після копчення і зовнішній вигляд буде набагато приємнішом та акуратнішим. При холодному копченні можна натерти сало перцем або часником. Сало холодного копчення зберігати необхідно в герметичній упаковці або контейнері. Ідеальна температура: 4-5 градусів (можна зберігати в холодильнику).