Навчально-методичний комплекс дисципліни
Викладач: Семенюта Н.М.
Основи стандартизації
Відділення «Ветеринарно-технологічне»
Семестр: 6
Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр.
Кількість кредитів ЄКТС: 3
Всього годин: 90
З них аудиторних годин : 28 ( 16 лекцій, 12 год, ЛПЗ),
години самостійного навчання : 62
Модулів: 2
Форма підсумкового контролю: ДИФ залік
Загальний опис дисципліни.
Навчальна дисципліна «Основи стандартизації» разом з іншими дисциплінами формує активний , комплексний і науково обґрунтований підхід фахівця з технології виробництва і переробки продукції тваринництва в набутті студентами теоретичних та практичних завдань, що постали під час виробництва продукції тваринництва щодо підвищення ефективності виробництва і поліпшення якості стандартизація відіграє суттєву роль, сприяє швидкому впровадженню наукових досягнень у практику, допомагає визначати найбільш економічні та перспективні напрями розвитку.
Мета навчальної дисципліни – формування студентів професійного мислення і активного, творчого підходу під час вирішення практичних завдань у галузі стандартизації, сертифікації, і управління якістю продукції.
Основним завданням дисципліни є навчити студентів вивчити основи стандартизації, показники якості сільського господарства і продукції, методів оцінювання її рівня, перспектив розвитку міжнародної стандартизації, формування вмінь використовувати нормативно-технічні документи для розв’язання практичних завдань стандартизації продукції.
Міждисциплінарні зв’язки: «Хімія», «Тваринництво, зоогігієна та ветеринарія», «Ветеринарно-санітарна експертиза з основами переробки продукції тваринництва», «Економіка сільського господарства», «Організація ветеринарної справи».
Компетентнісний потенціал дисципліни
Спеціальні компетентності відповідно до освітньо-професійної програми
СК 6. Здатність організовувати роботу структурного підрозділу з виробництва і переробки продукції тваринництва з дотриманням норм охорони праці, біобезпеки у професійній діяльності.
СК 7. Здатність проводити заходи щодо захисту здоров’я та забезпечення благополуччя сільськогосподарських тварин.
СК 8. Здатність до проведення контролю щодо безпечності і якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції тваринництва.
СК 10. Здатність до використовування нормативної та технологічної документації у професійній діяльності.
СК 11. Здатність використовувати технологічне обладнання при використанні і переробці продукції тваринництва.
СК 12. Здатність забезпечувати зберігання, транспортування і реалізацію сировини і готової продукції тваринництва.
СК 12. Здатність використовувати професійні знання та навички з технології виробництва продукції тваринництва.
Наскрізні змістовні лінії послідовно розкриваються у процесі навчання і корелюються з ключовими компетентностями.
Змістова лінія «Екологічна безпека і сталий розвиток» реалізується на зразках, що дають змогу усвідомити причинно-наслідкові зв’язки у природі і її цілісність; важливість сталого (керованого) розвитку країни для майбутніх поколінь.
«Громадянська відповідальність» - реалізується усвідомлення відповідальності за результати навчання, які можуть у майбутньому вплинути на розвиток країни; сумлінне виконання завдань у команді; участь у захисті довкілля (тварин) і збережені його для себе та майбутніх поколінь.
Змістова лінія «Здоров’я і безпека» торкається всіх тем програми. У результаті реалізації цієї змістової лінії дотримуються правила безпечного поводження з речовинами і матеріалами у лабораторії, побуті й довкіллі; усвідомлюються залежність здоров’я від використання лікарських речовин.
Змістова лінія «Підприємливість і фінансова грамотність» націлює на мобілізацію знань, практичного досвіду і ціннісних установок у ситуаціях вибору і прийняття рішень.
Реалізація змістових ліній не передбачає будь-якого розширення чи поглиблення навчального матеріалу, але потребує посилення уваги до певних його аспектів.
Як результат вивчення навчальної дисципліни студенти повинні знати:
- основи стандартизації і сертифікації;
- мету, завдання та функції стандартизації;
- основні терміни в галузі стандартизації;
- показники якості продукції та методи їх оцінювання;
- перспективи розвитку міжнародної стандартизації і сертифікації;
- правила і порядок сертифікації продукції;
- завдання і обов’язки органів державної системи стандартизації в Україні.
Уміти:
- визначати категорію і вид стандарту;
- оцінювати якість продукції тваринництва;
- користуватися нормативно-технічною документацією.
Теми лекцій
- Вступ. Загальні відомості про стандартизацію.
- Організаційні основи стандартизації.
- Міжнародна стандартизація.
- Політика підприємства щодо якості продукції.
- Методи контролю рівня якості продукції.
- Управління якості продукції.
- Вимоги стандартів до якості продукції тваринництва.
- Основні положення системи підтвердження.
Теми практичних занять
- Вивчення структури стандарту на продукцію.
- Вивчення структури стандарту методів контролю.
- Вивчення органолептичного методу оцінювання якості продукції.
- Вивчення ДСТУ на молоко коров’яче та яйця курячі харчові.
- Ознайомлення з порядком проведення сертифікації продукції.