Основи стандартизації

Навчально-методичний комплекс дисципліни

Викладач: Семенюта Н.М.

Основи стандартизації

Відділення «Ветеринарно-технологічне»

Семестр: 6

Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр.

Кількість кредитів ЄКТС: 3

Всього годин: 90

З них аудиторних годин : 28 ( 16 лекцій, 12 год, ЛПЗ),

години самостійного навчання : 62

Модулів: 2

Форма підсумкового контролю: ДИФ залік

Загальний опис дисципліни.

Навчальна дисципліна «Основи стандартизації» разом з іншими дисциплінами формує активний , комплексний і науково обґрунтований підхід фахівця з технології виробництва і переробки продукції тваринництва в набутті студентами теоретичних та практичних завдань, що постали під час виробництва продукції тваринництва щодо підвищення ефективності виробництва і поліпшення якості стандартизація відіграє суттєву роль, сприяє швидкому впровадженню наукових досягнень у практику, допомагає визначати найбільш економічні та перспективні напрями розвитку.

Мета навчальної дисципліни – формування студентів професійного мислення і активного, творчого підходу під час вирішення практичних завдань у галузі стандартизації, сертифікації, і управління якістю продукції.

Основним завданням дисципліни є навчити студентів вивчити основи стандартизації, показники якості сільського господарства і продукції, методів оцінювання її рівня, перспектив розвитку міжнародної стандартизації, формування вмінь використовувати нормативно-технічні документи для розв’язання практичних завдань стандартизації продукції.

Міждисциплінарні зв’язки: «Хімія», «Тваринництво, зоогігієна та ветеринарія», «Ветеринарно-санітарна експертиза з основами переробки продукції тваринництва», «Економіка сільського господарства», «Організація ветеринарної справи».

Компетентнісний потенціал дисципліни

Спеціальні компетентності відповідно до освітньо-професійної програми

СК 6. Здатність організовувати роботу структурного підрозділу з виробництва і переробки продукції тваринництва з дотриманням норм охорони праці, біобезпеки у професійній діяльності.

СК 7. Здатність проводити заходи щодо захисту здоров’я та забезпечення благополуччя сільськогосподарських тварин.

СК 8. Здатність до проведення контролю щодо безпечності і якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції тваринництва.

СК 10. Здатність до використовування нормативної та технологічної документації у професійній діяльності.

СК 11. Здатність використовувати технологічне обладнання при використанні і переробці продукції тваринництва.

СК 12. Здатність забезпечувати зберігання, транспортування і реалізацію сировини і готової продукції тваринництва.

СК 12. Здатність використовувати професійні знання та навички з технології виробництва продукції тваринництва.

Наскрізні змістовні лінії послідовно розкриваються у процесі навчання і корелюються з ключовими компетентностями.

Змістова лінія «Екологічна безпека і сталий розвиток» реалізується на зразках, що дають змогу усвідомити причинно-наслідкові зв’язки у природі і її цілісність; важливість сталого (керованого) розвитку країни для майбутніх поколінь.

«Громадянська відповідальність» - реалізується усвідомлення відповідальності за результати навчання, які можуть у майбутньому вплинути на розвиток країни; сумлінне виконання завдань у команді; участь у захисті довкілля (тварин) і збережені його для себе та майбутніх поколінь.

Змістова лінія «Здоров’я і безпека» торкається всіх тем програми. У результаті реалізації цієї змістової лінії дотримуються правила безпечного поводження з речовинами і матеріалами у лабораторії, побуті й довкіллі; усвідомлюються залежність здоров’я від використання лікарських речовин.

Змістова лінія «Підприємливість і фінансова грамотність» націлює на мобілізацію знань, практичного досвіду і ціннісних установок у ситуаціях вибору і прийняття рішень.

Реалізація змістових ліній не передбачає будь-якого розширення чи поглиблення навчального матеріалу, але потребує посилення уваги до певних його аспектів.

Як результат вивчення навчальної дисципліни студенти повинні знати:

  • основи стандартизації і сертифікації;
  • мету, завдання та функції стандартизації;
  • основні терміни в галузі стандартизації;
  • показники якості продукції та методи їх оцінювання;
  • перспективи розвитку міжнародної стандартизації і сертифікації;
  • правила і порядок сертифікації продукції;
  • завдання і обов’язки органів державної системи стандартизації в Україні.

Уміти:

  • визначати категорію і вид стандарту;
  • оцінювати якість продукції тваринництва;
  • користуватися нормативно-технічною документацією.

Теми лекцій

  1. Вступ. Загальні відомості про стандартизацію.
  2. Організаційні основи стандартизації.
  3. Міжнародна стандартизація.
  4. Політика підприємства щодо якості продукції.
  5. Методи контролю рівня якості продукції.
  6. Управління якості продукції.
  7. Вимоги стандартів до якості продукції тваринництва.
  8. Основні положення системи підтвердження.

Теми практичних занять

  1. Вивчення структури стандарту на продукцію.
  2. Вивчення структури стандарту методів контролю.
  3. Вивчення органолептичного методу оцінювання якості продукції.
  4. Вивчення ДСТУ на молоко коров’яче та яйця курячі харчові.
  5. Ознайомлення з порядком проведення сертифікації продукції.