Навчально-методичний комплекс дисципліни «Основи бухгалтерського обліку»
Викладач – Дем’яненко С.М.
ЦК – «Технологічних дисциплін»
Відділення – «Ветеринарно-технологічне»
Семестр – 1
Освітньо-професійний ступінь – Фаховий молодший бакалавр
Кількість кредитів ЄКТС – 1
Всього годин – 45:
з них аудиторних годин – (45 год. лекцій, 25 год – лабораторно,08 год –практичних -8год),
годин самостійного навчання – 12
Модулів – 2
Форма підсумкового контролю – диференційовані заліки з модулів та підсумкова контрольна робота
Загальний опис дисципліни
У зв’язку з новими умовами змінюється роль бухгалтерського обліку і суттєвому коригуванню підлягають методологічні та методичні аспекти його організації.
Програмою навчальної дисципліни “Основи бухгалтерського обліку” передбачено вивчення загальних положень бухгалтерського обліку, роль і завдання обліку в системі управління, одержання студентами теоретичних знань і набуття практичних навичок з організації бухгалтерського обліку в сільському господарстві в галузі тваринництва.
Метою вивчення навчальної дисципліни є формування у студентів системи знань організації та ведення бухгалтерського обліку з виробництва та переробки продукції тваринництва.
Міждисциплінарні зв’язки: “Економічна теорія”, “Інформатика і комп’ютерна техніка”, “Менеджмент і маркетинг”, “Економіка виробництва продукції тваринництва”, “Організація виробництва і бізнесової діяльності”.
Практичні заняття з навчальної дисципліни рекомендується проводити з використанням комп’ютерних програм “1С:Бухгалтерія 8”, “Фермер”, “ІН-АГРО”, “МА8ТЕК:Агро”таін.
Як результат вивчення навчальної дисципліни студенти повинні знати:
- загальні принципи організації бухгалтерського обліку за національними стандартами;
- типові та спеціалізовані форми первинних облікових документів, порядок їх оформлення, ведення;
•загальні положення обліку основних і оборотних засобів, розрахунків з оплати праці та підзвітними особами, визначення собівартості продукції, фінансового результату діяльності підприємства;
- методику аналізу господарської діяльності підприємства та прийняття відповідних рішень;
уміти:
- оформляти первинні документи з обліку матеріальних цінностей, продукції та коштів і вживати заходів щодо організації обліку в підрозділах тваринництва;
- визначати результати роботи підприємства загалом і окремих його підрозділів, вишукувати невикористані резерви збільшення продукції тваринництва;
- аналізувати і обґрунтовувати доцільність виробничих каналів реалізації продукції в сучасних умовах.
- Компетентності, які може отримати здобувач вищої освіти
- У результаті вивчення навчальної дисципліни «Основи бухгалтерського обліку» здобувач вищої освіти отримує наступні програмні компетентності та програмні результати навчання.
- Інтегральна компетентність: ІК - Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми з технології виробництва і переробки продукції тваринництва або у процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів технології і характеризується комплексністю та невизначеністю умов.
Загальні компетентності: ЗК - Здатність застосовувати знання в практичних ситуаціях.
- Спеціальні (фахові, предметні) компетентності: СК - Здатність використовувати первинні документи ,методики розрахунків які використовуватимуться на виробництві.
Теми лекцій
Склад і облік необоротних активів
Облік виробничих запасів та готової продукції
Облік поточних біологічних актиава
Облік праці та її оплати
Облік грошових коштів
Особливості обліку у фермерських господарствах
Звітність в АПК
Теми практичних
Склад та облік необоротних активів
Облік виробничих запасів та готової продукції
Облік біологічних у тваринництві
Облік праці та її оплати