Основи бухгалтерського обліку

Навчально-методичний комплекс дисципліни «Основи бухгалтерського обліку»

Викладач – Дем’яненко С.М.

ЦК – «Технологічних дисциплін»

Відділення – «Ветеринарно-технологічне»

Семестр – 1

Освітньо-професійний ступінь – Фаховий молодший бакалавр

Кількість кредитів ЄКТС – 1

Всього годин – 45:

з них аудиторних годин – (45 год. лекцій, 25 год – лабораторно,08 год –практичних -8год),

годин самостійного навчання – 12

Модулів – 2

Форма підсумкового контролю – диференційовані заліки з модулів та підсумкова контрольна робота

Загальний опис дисципліни

У зв’язку з новими умовами змінюється роль бухгалтерського обліку і суттєвому коригуванню підлягають методологічні та методичні аспекти його організації.

Програмою навчальної дисципліни “Основи бухгалтерського обліку” передбачено вивчення загальних положень бухгалтерського обліку, роль і завдання обліку в системі управління, одержання студентами теоретичних знань і набуття практичних навичок з організації бухгалтерського обліку в сільському господарстві в галузі тваринництва.

Метою вивчення навчальної дисципліни є формування у студентів системи знань організації та ведення бухгалтерського обліку з виробництва та переробки продукції тваринництва.

Міждисциплінарні зв’язки: “Економічна теорія”, “Інформатика і комп’ютерна техніка”, “Менеджмент і маркетинг”, “Економіка виробництва продукції тварин­ництва”, “Організація виробництва і бізнесової діяльності”.

Практичні заняття з навчальної дисципліни рекомендується проводити з використанням комп’ютерних програм “1С:Бухгалтерія 8”, “Фермер”, “ІН-АГРО”, “МА8ТЕК:Агро”таін.

Як результат вивчення навчальної дисципліни студенти повинні знати:

  • загальні принципи організації бухгалтерського обліку за національними стандартами;
  • типові та спеціалізовані форми первинних облікових документів, порядок їх оформлення, ведення;

•загальні положення обліку основних і оборотних засобів, розрахунків з оплати праці та підзвітними особами, визначення собівартості продукції, фінансового результату діяльності підприємства;

  • методику аналізу господарської діяльності підприємства та прийняття відповідних рішень;

уміти:

  • оформляти первинні документи з обліку матеріальних цінностей, продукції та коштів і вживати заходів щодо організації обліку в підрозділах тваринництва;
  • визначати результати роботи підприємства загалом і окремих його підрозділів, вишукувати невикористані резерви збільшення продукції тваринництва;
  • аналізувати і обґрунтовувати доцільність виробничих каналів реалізації продукції в сучасних умовах.
  • Компетентності, які може отримати здобувач вищої освіти
  • У результаті вивчення навчальної дисципліни «Основи бухгалтерського обліку» здобувач вищої освіти отримує наступні програмні компетентності та програмні результати навчання.
  • Інтегральна компетентність: ІК - Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми з технології виробництва і переробки продукції тваринництва або у процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів технології і характеризується комплексністю та невизначеністю умов.

Загальні компетентності: ЗК - Здатність застосовувати знання в практичних ситуаціях.

  • Спеціальні (фахові, предметні) компетентності: СК - Здатність використовувати первинні документи ,методики розрахунків які використовуватимуться на виробництві.

Теми лекцій

Склад і облік необоротних активів

Облік виробничих запасів та готової продукції

Облік поточних біологічних актиава

Облік праці та її оплати

Облік грошових коштів

Особливості обліку у фермерських господарствах

Звітність в АПК

Теми практичних

Склад та облік необоротних активів

Облік виробничих запасів та готової продукції

Облік біологічних у тваринництві

Облік праці та її оплати