Організація виробничої і бізнесової діяльності в тваринництві

Навчально-методичний комплекс дисципліни «Організація виробничої та бізнесової діяльності»

Викладач – Костенко Л.В.

Відділення – « Ветеринарно-технологічне »

Семестр – 5-6,

7-8

Освітньо-професійний ступінь – Фаховий молодший бакалавр

Кількість кредитів ЄКТС – 4

Всього годин –120: з них аудиторні годин – 78 (60 год. лекцій, 18 год. практичних),

години самостійного навчання – 42

Модулів – 4

Форма підсумкового контролю – іспит

Загальний опис дисципліни

Програма навчальної дисципліни «Організація виробничої і бізнесової діяльності» базується на системному підході до ефективної взаємодії всіх ланок виробництва, зберігання, транспортування, переробки і доведення до продажу сільськогосподарської продукції для задоволення попиту і вимог споживачів. Вивчення дисципліни э складна сукупність господарських , правових , фінансових відносин у сфері підприємницької діяльності між суб`єтами підприємництва, обгрунтування механізму організації підприємницької діяльності, її регулювання , планування та ефективного управління. Набуття комунікацій володіння засобами підприємницької діяльності, ефективне використання обмежених ресурсів виробництва, організація та управління процесами господарювання в сфері виробництва та переробки продукції тваринництва.

Мета навчальної дисципліни- формування в студентів висвітлення теоретичних засад та економічної природи підприємництва, широка і грунтовна характеристика організаційно- правових форм підприємництва, вдосконалення ведення галузей сільського господарства для забезпечення необхідного обсягу виробництва

Компетентнісний потенціал курсу (за ключовими компетентностями)

  • визначати економічні показники ефективного використання землі, трудових і матеріальних ресурсів
  • виявляти резерви і шляхи поліпшення ефективності виробництва;
  • визначати величину доходу, прибутку;
  • виявляти резерви і шляхи поліпшення якості продукції і напрями забезпечення її конкурентоспроможності за якістю;
  • основні компетентності у економічних науках і технологіях
  • використовувати економічні методи в управлінні біоресурсами;
  • приймати практичні рішення щодо оптимального застосування набутих знань під час виконання своїх професійних обов`язків.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

  • завдання і основні напрями аграрної політики;
  • організаційні форми сільськогосподарських підприємств , розподілу, обміну та споживання матеріальних благ в суспільстві, економічних систем, суперечностей господарського розвитку, потреб та інтересів;
  • засоби виробництва , планування та організацію їх використання в сільському господарстві;
  • механізм створення власної справи , особливості організації і ведення агробізнесу;
  • шляхи і спроби вдосконалення економічних методів господарювання в умовах ринкових відносин;
  • форми організації праці та напрями їх удосконалення ;
  • організація обслуговування сільськогосподарських підприємств;
  • особливості оплати праці у тваринництві;

вміти:

  • визначати економічні показники ефективного використання землі, трудових і матеріальних ресурсів, росту продуктивності праці, рівня ефективності інтенсифікації, спеціалізації і інтеграції сільськогосподарського виробництва.
  • розраховувати середні ціни реалізації та вплив якості продукції на їх рівень рентабельності, ефективність інтенсивних технологій, форм організації виробництва і праці;
  • організувати інфраструктуру виробництва та споживання сільськогосподарської продукції;
  • виявляти резерви і шляхи поліпшення ефективності виробництва;
  • виявляти резерви і шляхи поліпшення якості продукції і напрями забезпечення її конкурентоспроможності за якістю;
  • планувати розвиток поголів`я і виробництво різних видів продукції тваринництва;
  • приймати практичні рішення щодо оптимального застосування набутих знань під час виконання своїх професійних обов`язків.

Теми лекцій:

1. Вступ. Аграрно-промисловий комплекс України та його інфраструктура.

2. Організація розвитку аграрного бізнесу.

3 . Організаційні форми сільськогосподарських підприємств.

4. Організація обслуговування сільськогосподарських підприємств

5. Матеріально-технічна база аграрних підприємств. Науково-технічний прогрес та інноваційна діяльність підприємств.

6.Засоби виробництва , планування та організація їх використання.

7. Ціни та ціноутворення в системі АПК. Фінансово-економічні результати та ефективність сільськогосподарського виробництва

8. Організація і забезпечення внутрішньогосподарським транспортом.

9. Організація і нормування праці у тваринницьких галузях.

10. Організація оплати праці в тваринництві.

11. Планування розвитку поголів`я і виробництва продукції тваринництва.

12. Організація виробництва продукції скотарства.

13. Організація виробництва продукції свинарства.

14. Організація виробництва продукції вівчарства.

15. Організація виробництва продукції птахівництва.

16. Організація і планування виробництва кормів.

17. Організація зберігання , переробки і реалізації продукції тваринництва.

Теми практичних занять:

1. Ознайомлення з змістом установчих договорів.

2. Визначення показників використання енергетичних ресурсів, рівня механізації виробничих процесів підприємства. Визначення показників ефективності використання тракторів, комбайнів і вантажних автомобілів.

3. Визначення чисельності працівників для обслуговування тваринницьких ферм.

4. Розрахунок акордної розцінки у тваринництві. Нарахування оплати праці працівникам тваринництва та переробних галузей.

5. Визначення потреби підприємства в тракторах, комбайнах, сільськогосподарських машинах, транспортних засобах. Визначення потреби в оборотних засобах.

6. Складання плану парування і надходження приплоду телят. Планування руху поголів`я великої рогатої худоби , планового надою молока і валового виробництва яловичини.

7. Визначення маржинального доходу на одиницю продукції ( на племінну свиноматку , на відгодівельну свиню за різних варіантів годівлі) та беззбиткового обсягу виробництва сільськогосподарської продукції.

8. Розрахунок потреби в кормах для окремих груп тварин і на запланований обсяг продукції тваринництва. Ознайомлення із складанням балансу кормів, кормового плану.

9. Розрахунок витрат сировини і виходу певних видів готової продукції.