Навчально-методичний комплекс дисципліни «Організація виробничої та бізнесової діяльності»
Викладач – Костенко Л.В.
Відділення – « Ветеринарно-технологічне »
Семестр – 5-6,
7-8
Освітньо-професійний ступінь – Фаховий молодший бакалавр
Кількість кредитів ЄКТС – 4
Всього годин –120: з них аудиторні годин – 78 (60 год. лекцій, 18 год. практичних),
години самостійного навчання – 42
Модулів – 4
Форма підсумкового контролю – іспит
Загальний опис дисципліни
Програма навчальної дисципліни «Організація виробничої і бізнесової діяльності» базується на системному підході до ефективної взаємодії всіх ланок виробництва, зберігання, транспортування, переробки і доведення до продажу сільськогосподарської продукції для задоволення попиту і вимог споживачів. Вивчення дисципліни э складна сукупність господарських , правових , фінансових відносин у сфері підприємницької діяльності між суб`єтами підприємництва, обгрунтування механізму організації підприємницької діяльності, її регулювання , планування та ефективного управління. Набуття комунікацій володіння засобами підприємницької діяльності, ефективне використання обмежених ресурсів виробництва, організація та управління процесами господарювання в сфері виробництва та переробки продукції тваринництва.
Мета навчальної дисципліни- формування в студентів висвітлення теоретичних засад та економічної природи підприємництва, широка і грунтовна характеристика організаційно- правових форм підприємництва, вдосконалення ведення галузей сільського господарства для забезпечення необхідного обсягу виробництва
Компетентнісний потенціал курсу (за ключовими компетентностями)
- визначати економічні показники ефективного використання землі, трудових і матеріальних ресурсів
- виявляти резерви і шляхи поліпшення ефективності виробництва;
- визначати величину доходу, прибутку;
- виявляти резерви і шляхи поліпшення якості продукції і напрями забезпечення її конкурентоспроможності за якістю;
- основні компетентності у економічних науках і технологіях
- використовувати економічні методи в управлінні біоресурсами;
- приймати практичні рішення щодо оптимального застосування набутих знань під час виконання своїх професійних обов`язків.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:
- завдання і основні напрями аграрної політики;
- організаційні форми сільськогосподарських підприємств , розподілу, обміну та споживання матеріальних благ в суспільстві, економічних систем, суперечностей господарського розвитку, потреб та інтересів;
- засоби виробництва , планування та організацію їх використання в сільському господарстві;
- механізм створення власної справи , особливості організації і ведення агробізнесу;
- шляхи і спроби вдосконалення економічних методів господарювання в умовах ринкових відносин;
- форми організації праці та напрями їх удосконалення ;
- організація обслуговування сільськогосподарських підприємств;
- особливості оплати праці у тваринництві;
вміти:
- визначати економічні показники ефективного використання землі, трудових і матеріальних ресурсів, росту продуктивності праці, рівня ефективності інтенсифікації, спеціалізації і інтеграції сільськогосподарського виробництва.
- розраховувати середні ціни реалізації та вплив якості продукції на їх рівень рентабельності, ефективність інтенсивних технологій, форм організації виробництва і праці;
- організувати інфраструктуру виробництва та споживання сільськогосподарської продукції;
- виявляти резерви і шляхи поліпшення ефективності виробництва;
- виявляти резерви і шляхи поліпшення якості продукції і напрями забезпечення її конкурентоспроможності за якістю;
- планувати розвиток поголів`я і виробництво різних видів продукції тваринництва;
- приймати практичні рішення щодо оптимального застосування набутих знань під час виконання своїх професійних обов`язків.
Теми лекцій:
1. Вступ. Аграрно-промисловий комплекс України та його інфраструктура.
2. Організація розвитку аграрного бізнесу.
3 . Організаційні форми сільськогосподарських підприємств.
4. Організація обслуговування сільськогосподарських підприємств
5. Матеріально-технічна база аграрних підприємств. Науково-технічний прогрес та інноваційна діяльність підприємств.
6.Засоби виробництва , планування та організація їх використання.
7. Ціни та ціноутворення в системі АПК. Фінансово-економічні результати та ефективність сільськогосподарського виробництва
8. Організація і забезпечення внутрішньогосподарським транспортом.
9. Організація і нормування праці у тваринницьких галузях.
10. Організація оплати праці в тваринництві.
11. Планування розвитку поголів`я і виробництва продукції тваринництва.
12. Організація виробництва продукції скотарства.
13. Організація виробництва продукції свинарства.
14. Організація виробництва продукції вівчарства.
15. Організація виробництва продукції птахівництва.
16. Організація і планування виробництва кормів.
17. Організація зберігання , переробки і реалізації продукції тваринництва.
Теми практичних занять:
1. Ознайомлення з змістом установчих договорів.
2. Визначення показників використання енергетичних ресурсів, рівня механізації виробничих процесів підприємства. Визначення показників ефективності використання тракторів, комбайнів і вантажних автомобілів.
3. Визначення чисельності працівників для обслуговування тваринницьких ферм.
4. Розрахунок акордної розцінки у тваринництві. Нарахування оплати праці працівникам тваринництва та переробних галузей.
5. Визначення потреби підприємства в тракторах, комбайнах, сільськогосподарських машинах, транспортних засобах. Визначення потреби в оборотних засобах.
6. Складання плану парування і надходження приплоду телят. Планування руху поголів`я великої рогатої худоби , планового надою молока і валового виробництва яловичини.
7. Визначення маржинального доходу на одиницю продукції ( на племінну свиноматку , на відгодівельну свиню за різних варіантів годівлі) та беззбиткового обсягу виробництва сільськогосподарської продукції.
8. Розрахунок потреби в кормах для окремих груп тварин і на запланований обсяг продукції тваринництва. Ознайомлення із складанням балансу кормів, кормового плану.
9. Розрахунок витрат сировини і виходу певних видів готової продукції.