Конярство

Навчально-методичний комплекс длисципліни

Викладач: Оленіч В.В.

Відділення «Ветеринарно-технологічне»

Семестр: 6
Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр
Кількість кредитів ЄКТС: 3
Всього годин - 90:
з них аудиторні години: 30 (20 год. лекцій, 10 год практичних),
години самостійного навчання: 60
Модулів: 2
Форма підсумкового контролю: диференційований залік.
Загальний опис дисципліни

Програмою дисципліни “Конярство” передбачено вивчення походження і
еволюції коня, морфологічних і фізіологічних особливостей коней, класифікації
порід, оцінювання екстер’єру, конституції і продуктивності, сучасного рівня
селекційної роботи та технологій утримання, догляду, годівлі і тренінгу.
Метою викладання дисципліни є надання студентам спеціальних знань і
вмінь щодо вивчення основних питань вирощування, годівлі, утримання та
тренінгу коней, набуття практичних навичок з оцінювання екстер’єру,
конституції, продуктивних і племінних якостей коней, сідлання та запрягання
тварин.
Завдання: засвоїти методи оцінки екстер'єру коней, визначити вади та недоліки
тіло будови, визначати норму навантаження на коней, складати раціони для коней,
заповнювати форми зоотехнічного і племінного обліку.
Передумовами вивчення дисципліни є такі дисципліни, як “Анатомія і
фізіологія сільськогосподарських тварин”, “Основи генетики і селекції
сільськогосподарських тварин”, “Розведення сільськогосподарських тварин”,
“Технологія відтворення сільськогосподарських тварин”, “Годівля
сільськогосподарських тварин”, “Організація виробничої та бізнесової діяльності”.

Компетентнісний потенціал дисципліни

Спеціальні компетентності відповідно до освітньо-професійної програми
СК1. Здатність до застосування знань з морфологічних і фізіологічних
особливостей сільськогосподарських тварин.
СК2.Здатність забезпечувати підготовку кормів та раціональну годівлю
сільськогосподарських тварин.
СК3. Здатність до застосування прийомів та методів розведення
сільськогосподарських тварин.
СК6. Здатність організовувати роботу структурного підрозділу з
виробництва і переробки продукції тваринництва з дотриманням норм охорони
праці, біобезпеки у професійній діяльності.

СК7. Здатність проводити заходи щодо захисту здоров’я та забезпечення
благополуччя сільськогосподарських тварин.
СК13. Здатність використовувати професійні знання та навички з технології
виробництва продукції тваринництва.
Наскрізні змістові лінії послідовно розкриваються у процесі навчання і
корелюються з ключовими компетентностями.
Наскрізні лінії: Екологічна безпека й сталий розвиток – формування в учнів
соціальної активності, відповідальності та екологічної свідомості, готовності брати
участь у вирішенні питань збереження довкілля і розвитку суспільства,
усвідомлення важливості сталого розвитку для майбутніх поколінь. Громадянська
відповідальність – сприятиме формуванню відповідального члена громади і
суспільства, що розуміє принципи і механізми функціонування суспільства.
Здоров’я і безпека – становлення учня як емоційно стійкого члена суспільства,
здатного вести здоровий спосіб життя і формувати навколо себе безпечне
середовище. Підприємливість і фінансова грамотність – націлена на розвиток
лідерських ініціатив, здатність успішно діяти в технологічному швидкозмінному
середовищі.
Як результат вивчення дисципліни студенти повинні знати:
· класифікацію та характеристику порід коней, поширених в Україні;
· технологію утримання, догляду, годівлі і тренінгу коней;
· умови випробування коней;
· основи селекції коней;
уміти:
 оцінювати екстер`єр, робочу племінну цінність коней;
 вести облік племінної роботи;
 планування розвиток галузі, використовувати передовий досвід вітчизняної
і зарубіжної науки та практики.
Структура навчальної дисципліни є орієнтовною. Під час складання навчальної
програми викладач може змінювати кількість годин, що відводиться на вивчення
окремих тем, з обов’язковим збереженням загальної кількості годин, передбачених
навчальним планом. Внесені зміни мають бути обговорені на засіданні циклової
комісії та затверджені заступником директора з навчальної роботи.
Теми лекцій:
1.Вступ. Конституція, екстер`єр та інтер`єр коней.
2.Біологічні особливості розмноження коней.
3.Вирощування молодняку коней.
4.Годівля і утримання коней.
5.Робоча продуктивність.
6.М'ясна продуктивність. Молочна продуктивність.
7.Кінний спорт і туризм.
8.Використання коней в інших галузях народного господарства.
9.Організація і завдання племінної роботи.

Теми практичних занять:
1.Ознайомлення з правилами техніки безпеки при роботі з кіньми. Вивчення
мастей, опис відмітин і прикмети, вад і недоліків. Фотографування коней, взяття
промірів тіла, необхідних для запису в каталог. Визначення віку коней по зубах.
Визначення живої маси коней за промірами.
2.Вивчення техніки парування кобил і методів діагностики жеребності.
Ознайомлення із документацією з відтворення коней.
3.Ознайомлення з розчищенням та обрізуванням копит молодняку.
Ознайомлення із заїздкою лошат.. Визначення графіків групового тренінгу.
4.Вивчення основних елементів упряжі. Ознайомлення з видами сідел та
запряжок (однокінна, парокінна, багатокінна). Вивчення будова сідла.
Ознайомлення з правилами сідлання та запрягання коней і управління ними.
5. Ознайомлення з організацією проведення випробувань коней і
ветеринарним контролем під час випробувань. Ознайомлення з технікою
бонітування коней. Взяття промірів необхідних для бонітування. Вивчення форм
племінного обліку.