Хірургія ветеринарної медицини

►Навчально-методичний комплекс дисципліни

Викладач: Литвиненко М.О.

Відділення «Ветеринарно-технологічне»

Семестр: 4-6

Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр

Кількість кредитів ЄКТС: 6

Всього годин – 180:

з них аудиторні години: 127 (63 год. лекцій, 64 год ЛПЗ),

години самостійного навчання: 53

Модулів: 11

Форма підсумкового контролю: екзамен

Основна мета даної дисципліни, яка відноситься до освітніх компонент, що формують спеціальні компетентності: дати теоретичні і практичні навички з діагностики, лікування і профілактики хірургічних захворювань, виконання нескладних операцій; формувати професійні якості, уміння, поняття, уявлення. Засвоїти уміння самостійно використовувати знання, навички, так як розвиток сучасної ветеринарної науки вимагає широкого впровадження інформаційних технологій, відповідного кадрового забезпечення, фундаментальних і професійних знань від майбутніх фахівців.

Завдання: вивчення причин і розробка профілактики хірургічних захворювань сільськогосподарських тварин в умовах промислових комплексів (травматизм, хвороби копит і ратиць, хвороби, пов’язані з недостатньою рухливістю тварин); розробка методів фіксації тварин і тимчасового знерухомлення їх; розробка різних приладів та обладнання для проведення масових діагностичних і лікувально-профілактичних обробок; розробка технології лікувальних і профілактичних заходів , прийнятної в умовах промислових комплексів, фермерських господарств;формування професійної культури студентів.

Передумови для вивчення дисципліни: необхідні знання з дисциплін «Анатомія і фізіологія сільськогосподарських тварин», «Латинська мова», «Фармакологія», «Біологія» в обсязі програми коледжу.

Компетентнісний потенціал дисципліни

Спеціальні компетентності відповідно до освітньо-професійної програми

СК3 Здатність аналізувати дані анамнезу, епізоотичної ситуації, результатів клінічних і лабораторних досліджень з метою своєчасної діагностики хвороб різної етіології.

СК4 Здатність виконувати профілактичні ветеринарно-санітарні заходи, карантинування та своєчасну ізоляцію хворих і підозрілих на захворювання тварин з метою запобігання захворюванню та загибелі тварин.

СК6 Здатність застосовувати знання з біобезпеки, біоетики, благополуччя тварин у професійній діяльності.

СК7 Здатність організувати роботу відповідно до вимог безпеки життєдіяльності й охорони праці під час фахової діяльності.

СК9 Здатність проводити клінічні дослідження з метою формулювання висновків щодо стану тварин чи встановлення діагнозу.

СК12 Здатність надавати оперативну допомогу, здійснювати профілактику травматизму тварин та забезпечувати заходи щодо отримання здорового поголів'я.

СК13 Здатність поширювати ветеринарні знання серед населення й працівників тваринництва, господарств різних форм власності.

Наскрізні змістові лінії послідовно розкриваються у процесі навчання і корелюються з ключовими компетентностями.

«Екологічна безпека і сталий розвиток» реалізується на зразках, що дають змогу усвідомити причинно-наслідкові зв’язки у природі і її цілісність; важливість сталого (керованого) розвитку країни для майбутніх поколінь.

«Громадянська відповідальність» - реалізується усвідомлення відповідальності за результати навчання, які можуть у майбутньому вплинути на розвиток країни; сумлінне виконання завдань у команді; участь у захисті довкілля (тварин) і збереженні його для себе та майбутніх поколінь.

«Здоров'я і безпека» торкається всіх тем програми. У результаті реалізації цієї змістової лінії дотримуються правила безпечного поводження з речовинами і матеріалами у лабораторії, побуті й довкіллі; усвідомлюються залежність здоров’я від використання лікарських речовин.

«Підприємливість і фінансова грамотність» націлює на мобілізацію знань, практичного досвіду і ціннісних установок у ситуаціях вибору і прийняття рішень.

Реалізація змістових ліній не передбачає будь-якого розширення чи поглиблення навчального матеріалу, але потребує посилення уваги до певних його аспектів.

Очікувані результати

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

- основи профілактики і лікування хворих тварин в умовах колективних і фермерських господарств з врахуванням особливостей ветеринарного обслуговування індивідуальних селянських господарств в умовах ринкових відносин.

вміти:

- фіксувати тварин;

- стерилізувати шовний і перев’язний матеріали, хірургічні інструменти;

- підготовляти операційне поле та руки до операції;

- проводити знеболювання, ін’єкції, вливання, пункції;

- володіти технікою накладання швів, пов’язок;

- проводити нескладні операції;

- застосовувати лікувальні засоби;

- володіти навичками по догляду за копитами та копитцями сільськогосподарських тварин.

Теми лекцій

1.Вступ

2. Фіксація тварин

3. Основи профілактики хірургічної інфекції та організація хірургічної роботи

4. Знеболювання

5. Елементи хірургічних операцій

6. Ін'єкції, вливання, пункції

7. Запобігання рогоутворення у телят та обезрожування дорослої великої рогатої худоби

8. Пов’язки

9. Кастрація тварин

10. Загальні дані про хірургічні захворювання

11. Хірургічна інфекція і її клінічний прояв

12. Ушкодження (травми)

13. Змертвіння, виразки, нориці

14. Новоутворення

15. Хвороби шкіри

16. Хвороби кровоносних та лімфатичних судин. Хвороби периферичних нервів

17. Хвороби в ділянці голови та шиї

18. Хвороби в ділянці черева та прямої кишки. Хвороби сечостатевих органів

19. Діагностика хвороб кінцівок. Хвороби м’язів

20. Хвороби сухожилків та сухожилкових піхв. Хвороби слизових і синовіальних сумок

21. Хвороби суглобів

22. Хвороби кісток

23. Ортопедія

24. Офтальмологія

Теми практичних робіт

1. Фіксація тварин. Відпрацювання техніки фіксації різних видів тварин у стоячому положенні

2.Фіксація тварин. Відпрацювання техніки фіксації різних видів тварин у лежачому положенні

3. Техніка роз'єднання тканин

4. Спинення кровотечі і накладання швів

5. Ін'єкції, вливання та пункції

6. Способи запобігання росту рогів у телят

7. Способи видалення рогів у в. р. х.

8. Техніка накладання бинтових пов'язок на різні ділянки тіла тварин

9. Кастрація биків

10. Кастрація баранів і кнурів

11. Кастрація жеребців

12. Кастрація свинок

13. Кастрація дрібних тварин

14. Методи новокаїнової терапії

15. Застосування холоду і тепла при хірургічних захворюваннях

16. Дослідження тварин при асептичних і гнійних захворюваннях

17. Техніка дослідження загального стану пораненої тварини

18. Загальні правила перев'язування ран

19. Техніка операції при пупкових та інтравагінальних грижах

20. Оперативне лікування при випаданні прямої кишки та відсутності анального отвору у тварин

21. Дослідження тварин при хворобах кінцівок

22. Техніка накладання іммобілізуючих гіпсових пов'язок

23.  Ампутація хвоста

24. Техніка дослідження тварин при хворобах копит і копитець

25. Техніка розчищення нормальних і деформованих копит, копитець

26. Підковування коней

27. Оволодіння технікою лікування тварин при хворобах очей

Теми лабораторних робіт

1. Перев'язний матеріал та його стерилізація

2. Підготовка та стерилізація інструментів і матеріалів для швів

3. Підготовка до операції рук та операційного поля

4. Приготування розчинів та інструментів для проведення наркозу

5. Приготування розчинів та інструментів для проведення анестезії

Теми самостійної роботи

1. Роль вітчизняних вчених у розвитку хірургії ветеринарної медицини.

2. Ускладнення при фіксації тварин і запобігання їм.

3. Організація хірургічної роботи в господарствах промислового типу, фермерських та індивідуальних селянських, приватних і приватно-орендних господарствах.

4. Поняття про нейролептаналгезію та міорелаксанти.

5. Поняття про переливання крові.

6. Економічна ефективність кастрації сільськогосподарських тварин.

7. Профілактика хірургічних захворювань.

8. Вплив ушкоджень на організм: непритомність, колапс, асептична резорбтивна гарячка, шок, його етіологія, симптоми, діагноз, прогноз, лікування.

9. Опіки: термічні, хімічні, електричні, променеві. Відмороження. Перша допомога при відмороженнях. Електротравми. Перша допомога при електротравмах.

10. Паралічі окремих нервів: надлопаткового, стегнового.

11. Ушкодження рогового відростка у жуйних тварин

12. Післякастраційні запальні ускладнення.

13. Загальні відомості про хвороби кінцівок та економічні збитки, яких вони завдають.

14. Особливості хвороб окремих сухожилків і сухожильних піхв.

15. Особливості ушкодження окремих слизових і синовіальних сумок.

16. Артроз

17. Особливості переломів окремих кісток.

18. Основи профілактики хірургічних захворювань у промислових комплексах.

19. Хвороби копитець у свиней. Основні принципи профілактики захворювань копит.

20. Профілактика захворювань копит в умовах промислового комплексу.

21.Загальне дослідження зорової здатності тварин.

22. Гнійний панофтальміт