Грудинка варено-копчена (приготування холодним способом)
Готування холодним способом займає тривалий час, може знадобитися тиждень або більше. Щоб приготувати копчену грудинку, визначаємося з розмірами шматка. У крупно порізане м’ясо важче потрапити диму, тому готуватися страва буде довше.
Для приготування знадобиться:
свиняча грудинка – 2 кг;
сіль – 6 ст. л.;
цукор – 1 ст. л.;
3 шт. лаврового листа;
0,5 ч. л. червоного меленого перцю;
спеції за смаком;
часник – 5-6 зубчиків.
Як готувати:
Робиться суміш з протертого часнику, лаврового листя і спецій.
Для маринаду половина спецій крім часнику додається в каструлю з водою, кип’ятять 2-3 хвилини і охолоджується.
Грудинку потрібно обробити спеціями, залити маринадом і покласти в холод на 7-8 днів.
Потім м’ясо треба вимочувати у воді близько 10 годин, потім залишити на сушку.
Висушені шматки повісити в коптильню на один-два дні, періодично додаючи тріску. Готова грудинка може зберігатися в холодильнику до трьох тижнів.
Гаряче копчення в домашніх умовах
Щоб приготувати грудинку в коптильні гарячого копчення знадобляться ті ж продукти, що і для холодного копчення.
Необхідні продукти:
грудинка – 1кг;
лавровий лист 3 листа;
сіль – 10 ст. л.;
червоний перець 0,5 ч. л.;
часник 4-5 зубчиків;
цукор 1 ст. л.;
вода 1,5 л.
Як готувати:
М’ясо слід натерти сіллю і спеціями, помістити в холодне місце на кілька годин, щоб воно просочилося пряними запахами. Це сухий спосіб засолювання. Щоб замаринувати грудинку холодним способом, потрібно вимочити її в маринаді з солі, води, цукру, перцю і лаврового листа.Після маринування м’ясо пров’ялюють на повітрі і вішають у коптильню. Час приготування – приблизно 3 години залежно від характеристик агрегату.