Годівля сільськогосподарських тварин

Навчально-методичний комплекс дисципліни

Викладач: Оленіч В.В.

Відділення «Ветеринарно-технологічне»

Семестр: 3, 4
Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр
Кількість кредитів ЄКТС: 5
Всього годин - 150:
з них аудиторні години: 106 (54 год. лекцій, 52 год лабораторно-практичних),
години самостійного навчання: 44
Модулів: 5
Форма підсумкового контролю: іспит.

Загальний опис дисципліни

Основна мета дисципліни: дати студентам теоретичні знання з годівлі тварин,
особливу увагу звернути на визначення кормових норм для тварин залежно від
живої маси, напрямку та продуктивності, фізіологічного стану, віку, статті; на
правила і техніку складання збалансованих раціонів, особливості годівлі окремих
видів тварин, що забезпечує їх максимальну продуктивність при мінімальних
витрат кормів на одиницю продукції без шкоди для здоров'я. Акцентувати увагу
студентів на питаннях підвищення якості годівлі тварин, що забезпечує їх
максимальну продуктивність при мінімальних витратах кормів на одиницю
продукції та особливостях годівлі різних видів сільськогосподарських тварин.
Завдання: програмою дисципліни «Годівля сільськогосподарських тварин»
передбачено вивчення технологій заготівлі, зберігання та використання кормів
для тварин різних видів в спеціалізованих господарствах різних форм власності в
умовах ринкової економіки.
Передумовами вивчення дисципліни є такі дисципліни: «Хімія»,
«Анатомія і фізіологія сільськогосподарських тварин», «Технологія кормів з
основами кормовиробництва», «Економіка виробництва продукції тваринництва»,
«Механізація виробничих процесів у тваринництві».

Компетентнісний потенціал дисципліни

Спеціальні компетентності відповідно до освітньо-професійної програми
СК1. Здатність до застосування знань з морфологічних і фізіологічних
особливостей сільськогосподарських тварин.
СК2.Здатність забезпечувати підготовку кормів та раціональну годівлю
сільськогосподарських тварин.
СК6. Здатність організовувати роботу структурного підрозділу з
виробництва і переробки продукції тваринництва з дотриманням норм охорони
праці, біобезпеки у професійній діяльності.
СК7. Здатність проводити заходи щодо захисту здоров’я та забезпечення
благополуччя сільськогосподарських тварин.

СК13. Здатність використовувати професійні знання та навички з технології
виробництва продукції тваринництва.

Наскрізні змістові лінії послідовно розкриваються у процесі навчання і
корелюються з ключовими компетентностями.
Наскрізні лінії:
Екологічна безпека й сталий розвиток – формування в учнів соціальної
активності, відповідальності та екологічної свідомості, готовності брати участь у
вирішенні питань збереження довкілля і розвитку суспільства, усвідомлення
важливості сталого розвитку для майбутніх поколінь.
Громадянська відповідальність – сприятиме формуванню відповідального
члена громади і суспільства, що розуміє принципи і механізми функціонування
суспільства.
Здоров’я і безпека – становлення учня як емоційно стійкого члена
суспільства, здатного вести здоровий спосіб життя і формувати навколо себе
безпечне середовище.
Підприємливість і фінансова грамотність – націлена на розвиток лідерських
ініціатив, здатність успішно діяти в технологічному швидкозмінному середовищі.
Як результат вивчення дисципліни студенти повинні знати:
 хімічний склад кормів;
 методи визначення перетравності кормів;
 способи оцінювання поживності кормів;
 значення окремих поживних і біологічно активних речовин для організму
тварин і їх вплив продуктивність, стан здоров’я, якість продукції;
 технологічні властивості кормів;
 сучасні та перспективні технології зберігання і підготовки кормів до
згодовування тваринам;
 методи оцінювання якості кормів;
 оптимальне співвідношення поживних речовин у раціонах різних видів
тварин;
 принципи нормованої годівлі різних видів тварин;
 методи контролю повноцінної годівлі тварин;
 економічну ефективність повноцінної і збалансованої годівлі
сільськогосподарських тварин;
уміти:
 оцінювати якість і поживність кормів;
 визначати норми і типи годівлі тварин;
 складати збалансовані раціони для тварин різних статевовікових груп
залежно від фізіологічного стану і продуктивності;
 проводити аналіз раціонів;

 визначити цукрово-протеїнове відношення, співвідношення між кальцієм
і фосфором, концентрацію поживних речовин на одну кормову одиницю і
порівнювати з рекомендованими нормами;
 готувати корми до згодовування тваринам і птиці;
 нормувати й контролювати годівлю.
Структура навчальної дисципліни є орієнтовною. Під час складання
навчальної програми викладачі можуть вносити обґрунтовані зміни та доповнення
в зміст навчального матеріалу та розподіл навчальних годин за темами в межах
бюджетного часу, відведеного навчальним планом на вивчення дисципліни.
Внесені зміни та доповнення мають бути обговорені на засіданні циклової комісії
та затверджені заступником директора з навчальної роботи.
Теми лекцій:
1.Вступ. Оцінка поживності кормів за хімічним складом
2.Оцінювання поживності кормів за вмістом перетравних поживних речовин.
3.Оцінка енергетичної поживності кормів.
4.Протеїнова поживність кормів.
5.Вуглеводна, ліпідна і мінеральна поживність кормів.
6.Вітамінна поживність кормів.
7.Комплексна оцінка поживності кормів.
8.Класифікація кормів. Підготовка кормів до згодовування.
9.Господарське і зоотехнічне оцінювання якості кормів.
10.Основні принципи нормованої годівлі сільськогосподарських тварин.
11.Годівля тільних корів у сухостійний період.
12.Годівля дійних корів.
13.Годівля молодняку великої рогатої худоби.
14.Годівля бугаїв-плідників. Відгодівля і нагул великої рогатої худоби.
15.Годівля овець і кіз.
16.Годівля свиней. Годівля холостих і поросних свиноматок.
17.Годівля підсисних свиноматок.
18.Годівля молодняку свиней.
19.Годівля кнурів – плідників. Відгодівля свиней.
20.Годівля коней.
21.Годівля птиці.
22.Годівля кролів та хутрових звірів.
23.Баланс кормів і кормовий план.
Теми практичних занять:
1. Вивчення хімічного складу кормів. Виділення в окрему групу кормів з
високим і низьким вмістом поживних речовин: сирого про протеїну, сирої
клітковини, сирого жиру, сирих БЕР, каротину.
2. Ознайомлення з коефіцієнтом перетравлення окремих кормів різними
видами сільськогосподарських тварин. Визначення перетравності поживних
речовин раціону за хімічним складом кормів і калу. Визначення суми перетравних
речовин, протеїнового і цукрово-протеїнового відношення.

3.Ознайомитись з основними видами кормів тваринного походження,
колекцією вітамінних препаратів. Ознайомлення з рецептами повнораціонних і
комбікормів-концентратів.
4. Ознайомлення з методикою складання кормових раціонів та їх аналізом.
5. Визначити норми годівлі тільних корів у сухостійний період залежно від
живої маси, віку, вгодованості та планового надою молока. Складання раціону
годівлі тільності корови в сухостійний період з урахуванням живої маси, віку,
вгодованості та планового надою. Аналіз раціону для сухостійних корів.
6. Визначення норми годівлі для дійних корів залежно від живої маси,
продуктивності, віку і вгодованості та періоду лактації. Складання раціонів
годівлі для дійної коровина на зимово-стійловий та літньо-пасовищний періоди,
визначення структури раціону, типи годівлі, цукрово-протеїнового відношення,
співвідношення кальцію до фосфору. Розрахунок концентрації поживних речовин
на одну одиницю або на 1 кг сухої речовини та рекомендованими нормами.
Визначення витрат концентратів на 1 кг молока.
7. Складання схем годівлі телят у літній і зимовий періоди. Складання
раціонів годівлі ремонтних телиць із урахуванням живої маси, віку і запланованих
добових приростів. Визначення структури раціону, типу годівлі, витрат кормових
одиниць на 1 кг приросту. Вивчення потреби в кормах за періодами вирощування.
8. Визначення норм годівлі для бугаї-плідників. Складання раціону годівлі для
бугая-плідника з урахуванням живої маси, віку та режиму використання.
Розрахунок концентрації поживних речовин на одну кормову одиницю.
Визначення витрат кормових одиниць на 100 кг живої маси й порівняння з
рекомендованими нормами. Визначення норм та годівлі худоби на відгодівлі.
Складання раціонів годівлі молодняку і дорослої худоби на відгодівлі з
використання кормів власного виробництва. Визначення витрат кормових
одиниць на 1 кг приросту у тварин різного віку.
9. Визначення норм годівлі овець залежно від віку, фізіологічного ста стану і
напряму продуктивності. Складання раціонів та їх аналіз.
10. Складання раціону для свиноматок із урахуванням віку, живої маси і
період поросності. Обчислення витрат кормових одиниць на 100 кг живої маси,
порівняння з рекомендованими нормами. Обчислення структури раціону.
11. Складання раціону годівлі підсисної свиноматки з урахуванням віку,
живої маси і кількості поросят у гнізді, визначення типу годівлі, структури
раціону, співвідношення між кальцієм і фосфором. Аналіз відповідності
складеного раціону деталізованим нормам.
12. Вивчення схем підгодівлі поросят-сисунів. Складання раціону годівлі
ремонтного молодняку з урахуванням статі, віку, живої маси і запланованого
приросту. Визначення витрат кормових одиниць на 1 кг приросту живої маси.
13. Визначення норм годівлі для кнурів-плідників із урахуванням живої маси,
віку та інтенсивності використання. Складання раціону. Розрахунок концентрації
поживних речовин на одну кормову одиницю і порівняння з рекомендованими
нормами. Складання раціону для свиней на відгодівлі з використанням кормів
власного виробництва.

14. Визначення норм годівлі для робочих коней з урахуванням їх живої маси
та характеру виконуваної роботи. Складання раціону. Аналіз складеного раціону
відповідно до норм годівлі коней.
15. Складання повноцінної суміші для курей – несучок на заплановану
продуктивність. Обчислення енергетичного та протеїнового відношення.
16. Визначення потреби в кормах для тварин із урахуванням страхових запасів
кормів.