Навчально-методичний комплекс дисципліни «ГІГІЄНА ТВАРИН»
Викладач Кузьменко І.В.
для здобувачів «фаховий молодший бакалавр» зі спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».
Місце дисципліни в навчальному плані – обов’язкова, цикл
професійної підготовки.
Відділення «Ветеринарно-технологічне»
Викладач: Кузьменко Ірина Вікторівна
Семестр: 6.
Всього годин – 90:
з них аудиторні години: 60 (28 год. лекцій, 32 год ЛПЗ)
години самостійного навчання: 30
Модулів: 4
Форма підсумкового контролю: іспит
Мета навчальної дисципліни:
Раціональними технологічними заходами догляду, утримання, годівлі,
експлуатації тварин знання гігієни, як науки про охорону здоров’я –
сформують у фахівця самостійність, системний підхід та вміння приймати
оптимальні та раціональні рішення технологічного напрямку. Забезпечать
особливості творчого спілкування із фахівцями інших спеціальностей у
процесі забезпечення технологічних операцій виробництва та переробки
продукції тваринництва і харчової промисловості. Забезпечення заходів
регулювання санітарно-гігієнічних параметрів та мікроклімату тваринницьких
та переробних об’єктів Підготувати майбутнього спеціаліста для роботи у
науково-виробничих установах. Використовувати різні методи гігієни тварин
для забезпечення виробництва екологічних продуктів харчування.
Програма навчальної дисципліни:
Тема 1. Предмет і завдання гігієни тварин. Гігієнічне значення фізичних
властивостей повітря. Вологість повітря, атмосферний тиск та їх вплив на а
організм тварин.
Тема 2. Гігієнічне значення газового складу повітря, погода і
мікроклімат приміщень
Тема 3. Санітарно-гігієнічний стан грунту і води Властивості води, її
якість, напування тварин і методи її очищення
Тема 4. Гігієнічні вимоги до кормів
Тема 5. Профілактика отруєнь тварин кормами і вимоги до кормоцехів.
Гігієнічні вимоги до ведення тваринництва в умовах екологічного
забруднення території
Тема 6. Санітарно-гігієнічні вимоги до приміщень Гігієнічні вимоги до
будівельних матеріалів, ділянок під забудову і зонування території.
Тема 7. Гігієна догляду за тваринами і утриманням Гігієнічні вимоги до
літньо-табірного утримання тварин
Тема 8. Гігієна великої рогатої худоби. Гігієна овець і кіз. Гігієна коней.
Гігієна свиней. Гігієна птиці. Гігієна кролів і хутрових звірів. Гігієна
ставкового рибництва. Гігієна службових і сторожових собак. Гігієна бджіл.
У результаті засвоєння дисципліни у здобувачів вищої освіти будуть
сформовані наступні компетентності:
Загальні компетентності:
- здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу;
- здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях;
- знання та розуміння предметної області та розуміння професійної
діяльності з гігієни тварин;
- здатність проведення досліджень санітарно-гігієничних параметрів на
відповідному рівні;
- здатність спілкуватися з представниками інших професійних груп;
- здатність працювати в команді;
- здатність працювати автономно;
- здатність приймати обґрунтовані рішення.
Спеціальні предметні компетентності:
- систему та методи хіміко-технологічного, мікробіологічного та
санітарно-гігієнічного контролю, а також систему сертифікації
продукції та атестації виробництва;
- наукові основи та сучасну технологію переробки вторинних
матеріальних ресурсів у тваринництві та збереженні довкілля;
- визначати показники технічних умов виробництва продукції,
забезпечення високої якості молока, м’яса, птиці яйцевого і м’ясного
напрямку продуктивності та умов їх вирощування, а також виробництв
інших видів сировини та допоміжних матеріалів, санітарні умови
виготовлення без композиційних продуктів харчування;
- здійснювати технологічний процес згідно діючого регламенту з
урахуванням комплексного підходу до виробництва продукції
тваринництва, наявного технологічного обладнання при мінімальних
питомих витратах сировини та енергетичних ресурсів;
- забезпечувати кондиційність тварин різних типів при ресурсоощадному виробництві;
- проводити оцінку санітарного стану води, повітря та зонування
територій і будівельних матеріалів;
- оцінювати якість продукції рослинництва, що використовується для
потреб тваринництва, а також вторинних продуктів, одержаних із їх
відходів, згідно діючих стандартів з врахуванням рівнів безпеки;
- складати баланс енергії основного та допоміжних виробництв, в тому
числі з використанням сучасної комп’ютерної техніки;
- творчо складати принципові та апаратурно-технологічні схеми
виробництва і вести розрахунок вентиляції та теплового балансу
тваринницьких об’єктів;
- аналізувати рівень екологічності виробництва, приймати практичні
рішення з метою зменшення забруднення довкілля;
- впроваджувати нові види технології утримання продуктивного стада і
молодняку тварин.
- забезпечувати здатність дотримуватися правил техніки безпеки при
роботі;
- вміння використовувати лабораторне устаткування за призначенням з
дотриманням правил роботи з ним;
- здатність володіти знаннями про умови утримання тварин і птиці для
збереження поголів’я і одержання високоякісної сировини для
переробної промисловості;
- здатність застосовувати знання під час забезпечення санітарних
показників кормових засобів і водопостачання;
- здатність оволодівати сучасними знаннями з технології утримання
поголів’я та створення оптимальних умов мікроклімату;
- здатність проводити дослідження по визначенню фізичних, хімічних і
біологічних показників приміщень для утримання тварин;
Результати навчання:
- проводити оцінку повітряного середовища, води кормових засобів,
грунтів та приміщень;
- визначати вміст амонійних, азотистих сірковмісних елементів у кормах
воді, повітрі;
- визначати забрудненість грунтів та кормових засобів личинками та
яйцями гельмінтів та профілактику;
- визначати ступінь псування жиру в кормах;
- проводити дослідження з визначення враженості комірними
шкідниками кормових засобів;
- визначати санітарну якість різних груп кормів за органолептичними
показниками;
- розраховувати об’єми вентиляції та забезпечення теплового балансу в
приміщеннях для тварин з ефективним використанням будівельних і
утеплюючи матеріалів.
Основними формами засвоєння навчального матеріалу з дисципліни є
лекції, лабораторні і практичні заняття та самостійна робота здобувачів вищої
освіти.
Вид підсумкового контролю – іспит.