Гігієна тварин з основами ветеринарії

Навчально-методичний комплекс дисципліни «ГІГІЄНА ТВАРИН»

Викладач Кузьменко І.В.

для здобувачів  «фаховий молодший бакалавр» зі спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».

Місце дисципліни в навчальному плані – обов’язкова, цикл

професійної підготовки.

Відділення «Ветеринарно-технологічне»

Викладач: Кузьменко Ірина Вікторівна

Семестр: 6.

Всього годин – 90:

з них аудиторні години: 60 (28 год. лекцій, 32 год ЛПЗ)

години самостійного навчання: 30

Модулів: 4

Форма підсумкового контролю: іспит

Мета навчальної дисципліни:

Раціональними технологічними заходами догляду, утримання, годівлі,

експлуатації тварин знання гігієни, як науки про охорону здоров’я –

сформують у фахівця самостійність, системний підхід та вміння приймати

оптимальні та раціональні рішення технологічного напрямку. Забезпечать

особливості творчого спілкування із фахівцями інших спеціальностей у

процесі забезпечення технологічних операцій виробництва та переробки

продукції тваринництва і харчової промисловості. Забезпечення заходів

регулювання санітарно-гігієнічних параметрів та мікроклімату тваринницьких

та переробних об’єктів Підготувати майбутнього спеціаліста для роботи у

науково-виробничих установах. Використовувати різні методи гігієни тварин

для забезпечення виробництва екологічних продуктів харчування.

Програма навчальної дисципліни:

Тема 1. Предмет і завдання гігієни тварин. Гігієнічне значення фізичних

властивостей повітря. Вологість повітря, атмосферний тиск та їх вплив на а

організм тварин.

Тема 2. Гігієнічне значення газового складу повітря, погода і

мікроклімат приміщень

Тема 3. Санітарно-гігієнічний стан грунту і води Властивості води, її

якість, напування тварин і методи її очищення

Тема 4. Гігієнічні вимоги до кормів

Тема 5. Профілактика отруєнь тварин кормами і вимоги до кормоцехів.

Гігієнічні вимоги до ведення тваринництва в умовах екологічного

забруднення території

Тема 6. Санітарно-гігієнічні вимоги до приміщень Гігієнічні вимоги до

будівельних матеріалів, ділянок під забудову і зонування території.

Тема 7. Гігієна догляду за тваринами і утриманням Гігієнічні вимоги до

літньо-табірного утримання тварин

Тема 8. Гігієна великої рогатої худоби. Гігієна овець і кіз. Гігієна коней.

Гігієна свиней. Гігієна птиці. Гігієна кролів і хутрових звірів. Гігієна

ставкового рибництва. Гігієна службових і сторожових собак. Гігієна бджіл.

У результаті засвоєння дисципліни у здобувачів вищої освіти будуть

сформовані наступні компетентності:

Загальні компетентності:

- здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу;

- здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях;

- знання та розуміння предметної області та розуміння професійної

діяльності з гігієни тварин;

- здатність проведення досліджень санітарно-гігієничних параметрів на

відповідному рівні;

- здатність спілкуватися з представниками інших професійних груп;

- здатність працювати в команді;

- здатність працювати автономно;

- здатність приймати обґрунтовані рішення.

Спеціальні предметні компетентності:

- систему та методи хіміко-технологічного, мікробіологічного та

санітарно-гігієнічного контролю, а також систему сертифікації

продукції та атестації виробництва;

- наукові основи та сучасну технологію переробки вторинних

матеріальних ресурсів у тваринництві та збереженні довкілля;

- визначати показники технічних умов виробництва продукції,

забезпечення високої якості молока, м’яса, птиці яйцевого і м’ясного

напрямку продуктивності та умов їх вирощування, а також виробництв

інших видів сировини та допоміжних матеріалів, санітарні умови

виготовлення без композиційних продуктів харчування;

- здійснювати технологічний процес згідно діючого регламенту з

урахуванням комплексного підходу до виробництва продукції

тваринництва, наявного технологічного обладнання при мінімальних

питомих витратах сировини та енергетичних ресурсів;

- забезпечувати кондиційність тварин різних типів при ресурсоощадному виробництві;

- проводити оцінку санітарного стану води, повітря та зонування

територій і будівельних матеріалів;

- оцінювати якість продукції рослинництва, що використовується для

потреб тваринництва, а також вторинних продуктів, одержаних із їх

відходів, згідно діючих стандартів з врахуванням рівнів безпеки;

- складати баланс енергії основного та допоміжних виробництв, в тому

числі з використанням сучасної комп’ютерної техніки;

- творчо складати принципові та апаратурно-технологічні схеми

виробництва і вести розрахунок вентиляції та теплового балансу

тваринницьких об’єктів;

- аналізувати рівень екологічності виробництва, приймати практичні

рішення з метою зменшення забруднення довкілля;

- впроваджувати нові види технології утримання продуктивного стада і

молодняку тварин.

- забезпечувати здатність дотримуватися правил техніки безпеки при

роботі;

- вміння використовувати лабораторне устаткування за призначенням з

дотриманням правил роботи з ним;

- здатність володіти знаннями про умови утримання тварин і птиці для

збереження поголів’я і одержання високоякісної сировини для

переробної промисловості;

- здатність застосовувати знання під час забезпечення санітарних

показників кормових засобів і водопостачання;

- здатність оволодівати сучасними знаннями з технології утримання

поголів’я та створення оптимальних умов мікроклімату;

- здатність проводити дослідження по визначенню фізичних, хімічних і

біологічних показників приміщень для утримання тварин;

Результати навчання:

- проводити оцінку повітряного середовища, води кормових засобів,

грунтів та приміщень;

- визначати вміст амонійних, азотистих сірковмісних елементів у кормах

воді, повітрі;

- визначати забрудненість грунтів та кормових засобів личинками та

яйцями гельмінтів та профілактику;

- визначати ступінь псування жиру в кормах;

- проводити дослідження з визначення враженості комірними

шкідниками кормових засобів;

- визначати санітарну якість різних груп кормів за органолептичними

показниками;

- розраховувати об’єми вентиляції та забезпечення теплового балансу в

приміщеннях для тварин з ефективним використанням будівельних і

утеплюючи матеріалів.

Основними формами засвоєння навчального матеріалу з дисципліни є

лекції, лабораторні і практичні заняття та самостійна робота здобувачів вищої

освіти.

Вид підсумкового контролю – іспит.