Економіка виробництва продукції тваринництва

Навчально-методичний комплекс дисципліни «ЕКОНОМІКА ВИРОБНИЦТВА ПРОДУЦІЇ ТВАРИННИЦТВА»

Викладач – Костенко Л.В.

Відділення – « Ветеринарнно- технологічне»»

Семестр – 4-6

Освітньо-професійний ступінь – Фаховий молодший бакалавр

Кількість кредитів ЄКТС – 3

Всього годин – 90: з них аудиторні годин – 30 (22 год. лекцій, 8 год. практичних),

години самостійного навчання – 60

Модулів – 4

Форма підсумкового контролю – іспит

Загальний опис дисципліни

Навчальна дисципліна «Економіка виробництва продукції тваринництва» передбачає вивчення теоретичних основ і практичних форм функціонування підприємства як основної структурної ланки ринкової економіки , охоплює питання економічної діяльності і пов`язану з нею організацію управління підприємствами відповідно до їх розмірів і галузевої спеціалізації, а також механізми взаємодії суб`єктів економічної діяльності.

Мета навчальної дисципліни- формування в студентів предметної і ключових компетентностей, тісно пов’язаних зі здатністю молоді до особистісного саморозвитку.

Вивчення дисципліни забезпечує реалізацію ключових компетентностей, які сприяють розвитку особистості та її повноцінній самореалізації в сучасному житті, у таких напрямах:

— дозволяє бачити шляхи досягнення щонайкращих господарських результатів;

осягнути всю велич досягнень людства в економічному розвитку;

— використання національного багатства, досягнення економічного процвітання - як на власному підприємстві, так і в масштабах всього суспільства.

Значення економіки виробництва продукції тваринництва для суспільства полягає в тому, що на її основі розробляються принципи, які пізніше становлять основу економічної політики держави.

Для окремої людини знання даної науки полягає у можливості навчитися раціонально використовувати власні заощадження .

Як результат вивчення дисципліни студенти повинні знати:

- особливості сільськогосподарського виробництва, його проблеми;

- основні виробничі та економічні показники діяльності аграрних підприємств;

- основи створення і функціонування ринкових форм господарювання;

- форми організації та оплати праці;

- основи планування;

уміти:

  • визначати економічні показники ефективного використання землі, трудових і матеріальних ресурсів, росту продуктивності праці, рівня ефективності інтенсифікації, спеціалізації і інтеграції сільськогосподарського виробництва.
  • розраховувати середні ціни реалізації та вплив якості продукції на їх рівень рентабельності, ефективність інтенсивних технологій, форм організації виробництва і праці;
  • визначати величину доходу, прибутку;
  • виявляти резерви і шляхи поліпшення ефективності виробництва;
  • виявляти резерви і шляхи поліпшення якості продукції і напрями забезпечення її конкурентоспроможності за якістю;
  • використовувати економічні методи в управлінні біоресурсами;
  • приймати практичні рішення щодо оптимального застосування набутих знань під час виконання своїх професійних обов`язків.

 

Теми лекцій:

1. Вступ. Підприємство в сучасній системі господарювання.

2. Системи планування на підприємстві.

3 .Земельні ресурси та їх використання

4. Трудові ресурси ,форми організації та оплати праці;

5. Матеріально-технічна база аграрних підприємств. Науково-технічний прогрес та інноваційна діяльність підприємств.

6. Витрати виробництва та собівартість продукції.

7. Ціни та ціноутворення в системі АПК.

8.Фінансово-економічні результати та ефективність сільськогосподарського виробництва

9.Спеціалізація, концентрація та інтеграція.

10. Економіка основних галузей сільського господарства.

11. Поняття рентабельності в сільському господарстві.

 

Теми практичних занять:

1. Визначення показників використання трудових ресурсів, виявлення шляхів їх поліпшення.

2. Визначення забезпеченості фондами, ефективності використання основних і оборотних фондів, окупності капітальних інвестицій. Виявлення шляхів поліпшення використання фондів.

3. Визначення показників рівня та економічної ефективності спеціалізації конкретних господарств, виробничого напрямку аграрного підприємства.

4. Організація виробництва продукції тваринництва. Планування витрат і розрахунок планової собівартості основного виду продукції тваринництва.