Навчально-методичний комплекс дисципліни
Викладач: Лукаш Р.І.
Вступ до спеціальності
(204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»)
Циклова комісія технологічних дисциплін
Відділення «Ветеринарно-технологічне»
Семестр: 3
Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр Кількість кредитів ЄКТС: 3 Всього годин - 90:
з них аудиторні години: 30 (16 год. лекцій, 14 год практичні),
години самостійного навчання: 60
Модулів: 2
Форма підсумкового контролю: диференційований залік.
Загальний опис дисципліни
Дисципліна “Вступ до спеціальності” займає важливе місце у підготовці техніка-технолога з виробництва та переробки продукції тваринництва.
Компетентнісний потенціал дисципліни
Спеціальні компетентності відповідно до освітньо-професійної програми
СК3. Здатність до застосування прийомів та методів розведення сільськогосподарських тварин.
СК9. Здатність використовувати професійні знання та навички з технологічних процесів переробки тваринницької сировини і виготовлення готової продукції.
СК10. Здатність до використання нормативної та технологічної документації у професійній діяльності.
СК13. Здатність використовувати професійні знання та навички з технології виробництва продукції тваринництва.
Наскрізні змістові лінії послідовно розкриваються у процесі навчання і корелюються з компетентностями.
Змістова лінія «Екологічна безпека і сталий розвиток» реалізується на зразках, що дають змогу усвідомити причинно-наслідкові зв’язки у природі і її цілісність; важливість сталого (керованого) розвитку країни для майбутніх поколінь.
«Громадянська відповідальність» - реалізується усвідомлення відповідальності за результати навчання, які можуть у майбутньому вплинути на розвиток країни; сумлінне виконання завдань у команді; участь у захисті довкілля (тварин) і збереженні його для себе та майбутніх поколінь.
Змістова лінія «Здоров’я і безпека» торкається всіх тем програми. У результаті реалізації цієї змістової лінії дотримуються правила безпечного поводження з речовинами і матеріалами у лабораторії, побуті й довкіллі; усвідомлюються залежність здоров’я від використання лікарських речовин.
Змістова лінія «Підприємливість і фінансова грамотність» націлює на мобілізацію знань, практичного досвіду і ціннісних установок у ситуаціях вибору і прийняття рішень.
Як результат вивчення дисципліни студенти повинні знати:
● значення тваринництва в економіці країни, етапи розвитку тваринництва і переробної промисловості, зв’язок зоотехнії з біологією і економікою;
● організацію технологічного процесу при виробництві і переробці продукції тваринництва;
● структуру аграрної освіти;
● загальні вимоги до фахівця з виробництва і переробки тваринницької продукції.
уміти:
● орієнтуватись у технологічних термінах;
● користуватись спеціальною літературою;
● грамотно вести конспект; готуватися до занять;
● оволодівати навичками самостійної роботи
Теми лекцій:
- Вступ. Значення, зміст, теоретичні основи дисципліни. Роль тваринництва у вирішенні продовольчої програми країни.
- Тваринництво в Україні
- Етапи розвитку тваринництва
- Зоотехнічні досліди та методи їх постановки
- Структура агропромислового комплексу України
- Види занять в навчальних закладах
- Навчальний план, навчальна програма
- Досвід найкращих підприємств по виробництву і переробці продукції тваринництва
Теми практичних занять:
- Вивчення основних законодавчих документів,
спрямованих на підвищення племінних і продуктивних якостей тварин, підвищення економічності та конкурентоспроможності різних видів галузей тваринництва. - Вивчення основних зоотехнічних термінів, які широко застосовуються у тваринництві
- Вивчення правил поведінки та дотримання техніки безпеки при догляді за сільськогосподарськими тваринами на спеціалізованих фермах та технологічним обладнанням на виробництві.
- Ознайомлення з технологією виробництва яловичини
- Ознайомлення з технологією виробництва свинини
- Ознайомлення з технологією виробництва курятини
- Ознайомлення з технологією виробництва молока і молочних продуктів