Навчально-методичний комплекс дисципліни "Розведення сільськогосподарських тварин"
Викладач: Кузьменко І.В.
Відділення «Ветеринарно-технологічне»
Семестр: 3-4.
Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр
Кількість кредитів ЄКТС: 4
Всього годин – 120:
з них аудиторні години: 83 (51 год. лекцій, 32год ЛПЗ)
Самостійна робота 37 год
Навчальна практика 24години
Модулів: 4
Форма підсумкового контролю: іспит
Мета вивчення навчальної дисципліни: формування знань і навичок
організації відтворення стада тварин і використання методів племінної роботи з метою поліпшення племінних і продуктивних якостей тварин.
Основні завдання навчальної дисципліни: вивчення закономірностей
формування тварин різних напрямків продуктивності, їх конституції, екстер’єру та інтер’єру, продуктивних якостей, методів оцінки племінної цінності тварин; визначення методів спрямованого вирощування
молодняку с.-г. тварин, генетичного поліпшення існуючих порід і ведення породоутворюючого процесу з використанням різних методів розведення..
Компетентності:
загальні: здатність застосовувати знання в практичних ситуаціях; знання та
розуміння предметної області та розуміння професії; здатність до здійснення
саморегуляції та ведення здорового способу життя, здатність до адаптації та дії в новій ситуації; здатність до вибору стратегії спілкування; здатність працювати в команді; навички міжособистісної взаємодії; здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт; прагнення до збереження навколишнього середовища, забезпечення та дотримання безпечних умов праці; здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.
фахові: здатність використовувати професійні знання в галузі виробництва і
переробки продукції тваринництва; здатність використовувати сучасні знання про способи відтворення, закономірності індивідуального розвитку та розведення тварин для ефективного ведення галузі тваринництва; організовувати наукові дослідження у галузі; здатність застосовувати різні системи та способи утримання сільськогосподарських тварин та контролювати і оптимізувати мікроклімат технологічних приміщень; здатність аналізувати господарську діяльність підприємства, вести первинний облік матеріальних цінностей, основних засобів,
праці та її оплати; здатність використовувати професійно-профільні знання й
практичні навички для забезпечення проведення санітарно-гігієнічних і
профілактичних заходів на фермах та інших об’єктах із виробництва і переробки продукції тваринництва
Програмні результати навчання: вміти визначати породи
сільськогосподарських тварин у залежності від напряму продуктивності та
оцінювати їх за основними господарськими корисними ознаками; сформувати основні підходи до розведення порід сільськогосподарських тварин, вміти впроваджувати в практику набуті знання щодо добору тварин за бажаними ознаками продуктивності та підбору батьківських форм, які забезпечують одержання у потомків ефект гетерозису за основними ознаками продуктивності; використовувати елементи великомасштабної селекції для поліпшення існуючих чи створення нових порід сільськогосподарських тварин; організовувати племінну роботу в стадах і породах тварин, знати основні положення законодавчої бази галузі тваринництва.
Програма навчальної дисципліни
Тема 1. Вчення про породу.
Тема 2. Особливості росту і розвитку тварин.
Тема 3. Конституція та екстер’єр сільськогосподарських тварин.
Тема 4. Продуктивність сільськогосподарських тварин.
Тема 5. Методи добору та підбору тварин.
Тема 6. Методи розведення сільськогосподарських тварин.
Тема7. Ідентифікація тварин.
Тема 8. Структура стада в тваринництві.
Тема 9. Законодавчі акти в тваринництві.