Навчально-методичний комплекс дисципліни
Викладач: Даценко Л.І.
Відділення «Ветеринарна медицина»
Семестр: 2, 4
Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр
Кількість кредитів ЄКТС: 3
Всього годин: 90
З них аудиторні години: 38
Години самостійного вивчення: 52
Модулів: 2
Форма підсумкового контролю: залік – 2, 4 семестр.
Загальний опис дисципліни
Навчальна дисципліна “Мікробіологія” разом з іншими спеціальними дисциплінами формує активний, комплексний, економічно виправданий і науково обгрунтований підхід техніка - технолога у вирішенні питань інтенсивного розвитку тваринницької галузі і виробництва продукції високої якості.
Основною метою дисципліни «Мікробіологія» є вивчення будови, загальних закономірностей існування мікроорганізмів, їх роль у виробництві, переробці та зберіганні продукції тваринництва; пізнання та засвоєння методів мікробіологічного контролю на всіх етапах одержання продукції високої якості, вивчення чинних санітарних норм і правил на підприємствах м’ясної та молочної промисловості, інструкції щодо миття і профілактичної дезінфекції обладнання на підприємствах із переробки продукції тваринництва.
Міждисциплінарні зв’язки: “Хімія”, “Анатомія і фізіологія с/г тварин”, «Біологія», «Годівля».
Компетентнісний потенціал дисципліни
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен оволодіти компетентностями:
ЗК3.Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності.
ЗК6.Здатність використовувати інформаційні та комунікаційні технології.
ЗК7.Здатність працювати в команді і приймати управлінські рішення. ЗК8.Прагнення до збереження навколишнього середовища.
ЗК9. Здатність до філософського осмислення дійсності, оцінювання поставлених питань та задач, готовність працювати з системними знаннями, термінами, фактичним матеріалом.
СК7.Здатність проводити заходи щодо захисту здоров’я та забезпечення благополуччя сільськогосподарських тварин.
СК8.Здатність до проведення контролю щодо безпечності і якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції тваринництва відповідно до вимог державної системи стандартизації та сертифікації.
СК9.Здатність використовувати професійні знання та навички з технологічних процесів переробки тваринницької сировини і виготовлення готової продукції.
Наскрізні змістові лінії постійно розкриваються у процесі навчання і корелюються з ключовими компетентностями.
Змістова лінія «Економічна безпека і сталий розвиток» реалізується у усвідомленні причино- наслідкових зв’язків у природі і її цінність; важливість сталого ( керованого) розвитку країни для майбутніх поколінь.
«Громадянська відповідальність» - реалізується усвідомленням відповідальності та результатами навчання, які можуть у майбутньому вплинути на розвиток країни; сумлінне виконання завдань у команді; участь у захисті довкілля ( тварин) і збереженні його для себе та майбутніх поколінь.
У результаті реалізації змістової лінії «Здоров’я і безпека» дотримуються правила безпечного поводження з інфікованим матеріалом, речовинами і матеріалами у лабораторії, побуті і довкіллі; усвідомлюються залежність здоров’я від використання лікарських речовин.
Змістова лінія «Підприємливість і фінансова грамотність» націлює на мобілізацію знань, практичного досвіду і ціннісних установок у ситуаціях вибору і прийняття рішень.
Як результат вивчення навчальної дисципліни студенти повинні:
знати:
- будову мікроорганізмів, принципи їх росту і розмноження;
- взаємодію між собою, їх вплив на продукцію, тварин і людей;
- технічні методи попередження їх шкідливої дії;
- принципи організації санітарно-гігієнічного контролю під час виробництва продукції тваринництва;
- основні санітарні норми і правила для підприємств м’ясо-молочної промисловості, правила особистої гігієни;
- порядок миття і дезінфекції обладнання, заходи щодо попередження харчових отруєнь;
уміти:
- правильно орієнтуватись у мікробіологічних процесах під час виробництва та переробки продукції тваринництва;
- здійснювати допомогу в організації та проведенні мікробіологічних досліджень продуктів і об’єктів зовнішнього середовища.
Теми лекцій
- Морфологія та класифікація мікроорганізмів. Фізіологія мікроорганізмів.
- Обмін речовин у мікроорганізмів.
- Культивування і ріст мікроорганізмів.
- Найважливіші біохімічні процеси викликані мікроорганізмами, їх використання в харчових виробництвах.
- Основи мікробіологічного і санітарно- гігієнічного контролю.
- Інфекція та імунітет.
- Дезінфекція, дезінсекція, дератизація.
- Основи епідеміології у виробництві продукції тваринництва.
- Харчові токсикоінфекції, токсикози та їх профілактика.
- Мікрофлора організму тварин і птахів.
- Мікрофлора м’яса та м’ясопродуктів під час холодильної обробки, соління та сушіння в умовах вакууму.
- Мікрофлора ковбасних виробів. Мікрофлора м’ясних баночних консервів.
- Мікрофлора кишок і шкур тварин.
- Мікрофлора лікувальних і ферментних препаратів тваринного походження
- Характеристика основних груп мікроорганізмів молока і молочних продуктів.
- Мікрофлора риби та бджіл.
- Мікрофлора яєць та яйце продуктів.
- Особиста і виробнича гігієна.
- Санітарні вимоги до виробництва продукції тваринництва.
Теми лабораторних занять
- Техніка мікроскопування. Приготування і мікроскопування фіксованих забарвлених препаратів бактерій. Вивчення морфологічних ознак міціліальних грибів та дріжджів.
- Приготування живильних середовищ.
- Бактеріологічне дослідження ковбасних виробів.
- Оцінка бактеріальної забрудненості сирого молока: проби на редуктазу, бродіння, наявність інгібуючих речовин. Вивчення домішок аномального молока. Проведення контролю ефективності пастеризації молока.
- Ознайомлення з мікрофлорою зіпсованих яєць, мелану та яєчного порошку шляхом посіву на поживні середовища.