Мікробіологія

Навчально-методичний комплекс дисципліни

Викладач: Даценко Л.І.

Відділення «Ветеринарна медицина»

Семестр: 2, 4

Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр

Кількість кредитів ЄКТС: 3

Всього годин: 90

З них аудиторні години: 38

Години самостійного вивчення: 52

Модулів: 2

Форма підсумкового контролю: залік – 2, 4 семестр.

Загальний опис дисципліни

Навчальна дисципліна “Мікробіологія” разом з іншими спеціальними дисциплінами формує активний, комплексний, економічно виправданий і науково обгрунтований підхід техніка - технолога у вирішенні питань інтенсивного розвитку тваринницької галузі і виробництва продукції високої якості.

Основною метою дисципліни «Мікробіологія» є вивчення будови, загальних закономірностей існування мікроорганізмів, їх роль у виробництві, переробці та зберіганні продукції тваринництва; пізнання та засвоєння методів мікробіологічного контролю на всіх етапах одержання продукції високої якості, вивчення чинних санітарних норм і правил на підприємствах м’ясної та молочної промисловості, інструкції щодо миття і профілактичної дезінфекції обладнання на підприємствах із переробки продукції тваринництва.

Міждисциплінарні зв’язки: “Хімія”, “Анатомія і фізіологія с/г тварин”, «Біологія», «Годівля».

Компетентнісний потенціал дисципліни

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен оволодіти компетентностями:

 

ЗК3.Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності.

ЗК6.Здатність використовувати інформаційні та комунікаційні технології.

ЗК7.Здатність працювати в команді і приймати управлінські рішення. ЗК8.Прагнення до збереження навколишнього середовища.

ЗК9. Здатність до філософського осмислення дійсності, оцінювання поставлених питань та задач, готовність працювати з системними знаннями, термінами, фактичним матеріалом.

СК7.Здатність проводити заходи щодо захисту здоров’я та забезпечення благополуччя сільськогосподарських тварин.

СК8.Здатність до проведення контролю щодо безпечності і якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції тваринництва відповідно до вимог державної системи стандартизації та сертифікації.

СК9.Здатність використовувати професійні знання та навички з технологічних процесів переробки тваринницької сировини і виготовлення готової продукції.

 

Наскрізні змістові лінії постійно розкриваються у процесі навчання і корелюються з ключовими компетентностями.

Змістова лінія «Економічна безпека і сталий розвиток» реалізується у усвідомленні причино- наслідкових зв’язків у природі і її цінність; важливість сталого ( керованого) розвитку країни для майбутніх поколінь.

«Громадянська відповідальність» - реалізується усвідомленням відповідальності та результатами навчання, які можуть у майбутньому вплинути на розвиток країни; сумлінне виконання завдань у команді; участь у захисті довкілля ( тварин) і збереженні його для себе та майбутніх поколінь.

У результаті реалізації змістової лінії «Здоров’я і безпека» дотримуються правила безпечного поводження з інфікованим матеріалом, речовинами і матеріалами у лабораторії, побуті і довкіллі; усвідомлюються залежність здоров’я від використання лікарських речовин.

Змістова лінія «Підприємливість і фінансова грамотність» націлює на мобілізацію знань, практичного досвіду і ціннісних установок у ситуаціях вибору і прийняття рішень.

Як результат вивчення навчальної дисципліни студенти повинні:

знати:

  • будову мікроорганізмів, принципи їх росту і розмноження;
  • взаємодію між собою, їх вплив на продукцію, тварин і людей;
  • технічні методи попередження їх шкідливої дії;
  • принципи організації санітарно-гігієнічного контролю під час виробництва продукції тваринництва;
  • основні санітарні норми і правила для підприємств м’ясо-молочної промисловості, правила особистої гігієни;
  • порядок миття і дезінфекції обладнання, заходи щодо попередження харчових отруєнь;

уміти:

  • правильно орієнтуватись у мікробіологічних процесах під час виробництва та переробки продукції тваринництва;
  • здійснювати допомогу в організації та проведенні мікробіологічних досліджень продуктів і об’єктів зовнішнього середовища.

Теми лекцій

  1. Морфологія та класифікація мікроорганізмів. Фізіологія мікроорганізмів.
  2. Обмін речовин у мікроорганізмів.
  3. Культивування і ріст мікроорганізмів.
  4. Найважливіші біохімічні процеси викликані мікроорганізмами, їх використання в харчових виробництвах.
  5. Основи мікробіологічного і санітарно- гігієнічного контролю.
  6. Інфекція та імунітет.
  7. Дезінфекція, дезінсекція, дератизація.
  8. Основи епідеміології у виробництві продукції тваринництва.
  9. Харчові токсикоінфекції, токсикози та їх профілактика.
  10. Мікрофлора організму тварин і птахів.
  11. Мікрофлора м’яса та м’ясопродуктів під час холодильної обробки, соління та сушіння в умовах вакууму.
  12. Мікрофлора ковбасних виробів. Мікрофлора м’ясних баночних консервів.
  13. Мікрофлора кишок і шкур тварин.
  14. Мікрофлора лікувальних і ферментних препаратів тваринного походження
  15. Характеристика основних груп мікроорганізмів молока і молочних продуктів.
  16. Мікрофлора риби та бджіл.
  17. Мікрофлора яєць та яйце продуктів.
  18. Особиста і виробнича гігієна.
  19. Санітарні вимоги до виробництва продукції тваринництва.

Теми лабораторних занять

  1. Техніка мікроскопування. Приготування і мікроскопування фіксованих забарвлених препаратів бактерій. Вивчення морфологічних ознак міціліальних грибів та дріжджів.
  2. Приготування живильних середовищ.
  3. Бактеріологічне дослідження ковбасних виробів.
  4. Оцінка бактеріальної забрудненості сирого молока: проби на редуктазу, бродіння, наявність інгібуючих речовин. Вивчення домішок аномального молока. Проведення контролю ефективності пастеризації молока.
  5. Ознайомлення з мікрофлорою зіпсованих яєць, мелану та яєчного порошку шляхом посіву на поживні середовища.