Навчально-методичний комплекс дисципліни
Викладач: Оленіч В.В.
Відділення «Ветеринарно-технологічне»
Семестр: 3, 4
Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр
Кількість кредитів ЄКТС: 3
Всього годин - 90:
з них аудиторні години: 64 (45 год. лекцій, 19 год лабораторно-практичних),
години самостійного навчання: 26
Модулів: 4
Форма підсумкового контролю: диференційований залік.
Загальний опис дисципліни
Основна мета дисципліни: дати студентам теоретичні знання з годівлі тварин,
особливу увагу звернути на визначення кормових норм для тварин залежно від
живої маси, напрямку та продуктивності, фізіологічного стану, віку, статті; на
правила і техніку складання збалансованих раціонів, особливості годівлі окремих
видів тварин, що забезпечує їх максимальну продуктивність при мінімальних витрат
кормів на одиницю продукції без шкоди для здоров'я. Акцентувати увагу студентів
на питаннях підвищення якості годівлі тварин, що забезпечує їх максимальну
продуктивність при мінімальних витратах кормів на одиницю продукції та
особливостях годівлі різних видів сільськогосподарських тварин.
Завдання: програмою дисципліни «Годівля сільськогосподарських тварин»
передбачено вивчення технологій заготівлі, зберігання та використання кормів для
тварин різних видів в спеціалізованих господарствах різних форм власності в
умовах ринкової економіки.
Навчальна дисципліна в навчальному плані відноситься до циклу математичної,
природничо-наукової підготовки.
Міждисциплінарні зв’язки: «Неорганічна хімія», «Біологія», «Анатомія і
фізіологія сільськогосподарських тварин».
Компетентнісний потенціал дисципліни
Спеціальні компетентності відповідно до освітньо-професійної програми
СК2.Здатність відбирати, етикетувати і упаковувати матеріал для
лабораторних досліджень та оформлювати супровідні документи на нього.
СК 6. Здатність застосовувати знання з біобезпеки, біоетики, благополуччя
тварин у професійній діяльності.
СК 7. Здатність організувати роботу відповідно до вимог безпеки
життєдіяльності й охорони праці під час фахової діяльності.
СК13. Здатність поширювати ветеринарні знання серед населення й
працівників тваринництва, господарств різних форм власності.
Наскрізні змістові лінії послідовно розкриваються у процесі навчання і
корелюються з ключовими компетентностями
Наскрізні лінії: екологічна безпека й сталий розвиток – формування в учнів
соціальної активності, відповідальності та екологічної свідомості, готовності брати
участь у вирішенні питань збереження довкілля і розвитку суспільства,
усвідомлення важливості сталого розвитку для майбутніх поколінь. Громадянська
відповідальність – сприятиме формуванню відповідального члена громади і
суспільства, що розуміє принципи і механізми функціонування суспільства.
Здоров’я і безпека – становлення учня як емоційно стійкого члена суспільства,
здатного вести здоровий спосіб життя і формувати навколо себе безпечне
середовище. Підприємливість і фінансова грамотність – націлена на розвиток
лідерських ініціатив, здатність успішно діяти в технологічному швидкозмінному
середовищі.
Програмою дисципліни «Годівля сільськогосподарських тварин» передбачено
вивчення технологій заготівлі, зберігання та використання кормів для тварин різних
видів в спеціалізованих господарствах різних форм власності в умовах ринкової
економіки.
Як результат вивчення дисципліни студенти повинні знати:
методи і способи оцінки поживності кормів;
значення окремих поживних і біологічно-активних речовин для організму
тварин і їх вплив на продуктивність, стан здоров'я, якість продукції;
технологічні властивості кормів, сучасні і перспективні технології зберігання і
підготовки кормів до згодовування тваринами;
методи оцінки якості кормів;
оптимальне співвідношення поживних речовин у раціонах різних видів тварин;
принципи нормальної годівлі різних видів тварин;
методи контролю повноцінного живлення тварин;
економічну ефективність повноцінної і збалансованої годівлі
сільськогосподарських тварин;
уміти:
відбирати середні проби для аналізу та відправляти їх у лабораторію;
оцінювати поживність і якість кормів;
визначати норми годівлі тварин при різній продуктивності;
складати повноцінні раціони та аналізувати їх;
відбирати середні проби кормів для аналізу та готувати їх для аналізу;
готувати корми до згодовування тваринам і птиці;
визначити потребу та запаси кормів.
Структура навчальної дисципліни є орієнтовною. Під час складання навчальної
програми викладачі можуть вносити обґрунтовані зміни та доповнення в зміст
навчального матеріалу та розподіл навчальних годин за темами в межах
бюджетного часу, відведеного навчальним планом на вивчення дисципліни.
Внесені зміни та доповнення мають бути обговорені на засіданні циклової комісії
та затверджені заступником директора з навчальної роботи.
Теми лекцій:
1.Оцінка поживності кормів за хімічним складом.
2.Оцінка поживності кормів за вмістом перетравних поживних речовин
3.Оцінка енергетичної поживності кормів. Протеїнова поживність кормів.
4.Вуглеводна, ліпідна і мінеральна поживність кормів. Вітамінна поживність
кормів.
5. Поняття про корми та їх класифікація.
6.Господарське і зоотехнічне оцінювання якості кормів.
7.Підготовка кормів до аналізу. Визначення кислотності силосу та сінажу.
Аналіз комбікормів.
8.Основні принципи нормальної годівлі сільськогосподарських тварин.
9.Годівля тільних корів у сухостійний період.
10.Годівля дійних корів.
11.Годівля бугаїв-плідників.
12.Годівля молодняку великої рогатої худоби.
13.Відгодівля і нагул великої рогатої худоби.
14.Годівля овець і кіз.
15.Годівля холостих і поросних та лактуючих свиноматок.
16.Годівля кнурів – плідників.
17.Годівля молодняку свиней.
18.Відгодівля свиней.
19.Годівля коней.
20.Годівля птиці.
21.Годівля кролів та хутрових звірів.
22.Баланс кормів і кормовий план.
Теми лабораторно-практичних занять:
1. Вивчення хімічного складу кормів. Виділення в окрему групу кормів з
високим і низьким вмістом протеїну, цукру, крохмалю, каротину, вітамінів Д, Е,
мінеральних речовин: Са, Р, F, S.
2. Ознайомлення з коефіцієнтом перетравлення окремих кормів різними
видами сільськогосподарських тварин. Визначення перетравності поживних речовин
раціону за хімічним складом кормів і калу.
3. Визначення комплексної оцінки поживності кормів.
4. Ознайомитись із основними видами кормів тваринного походження, з
колекцією вітамінних препаратів.
5. Освоєння техніки середньої проби різних видів кормів. Пакування проб
кормів, оформлення паспорта і направлення в лабораторію для дослідження.
6. Визначити норми годівлі тільних корів у сухостійний період залежно від
живої маси, віку, вгодованості та планового надою молока. Складання раціону
годівлі для тільної корови в сухостійний період.
7. Визначення норм годівлі та складання раціонів для бугаїв-плідників.
8. Визначення норм годівлі овець залежно від віку, фізіологічного стану і
напряму продуктивності. Складання раціонів та їх аналіз.
9. Складання раціону для холостих та підсисних свиноматок з урахуванням
віку, живої маси та періоду поросності. Аналіз раціону.
10. Складання повноцінної суміші для курок – несучок на заплановану
продуктивність. Обчислення енергетичного та протеїнового співвідношення.