Технологія кормів з основами кормовиробництва

Навчально-методичний комплекс дисципліни

Викладач: Яценко Т.М.

Відділення «ветеринарно-технологічне»

Семестр : 3-4

Освітньо – професійний ступінь: фаховий молодший бакалавр

Кількість кредитів ЄКТС: 3

Всього годин – 105:

З них аудиторні години: 83 ( 33 год. лекції, 30 год ЛПЗ, )

Години самостійного навчання: 22

Модулів: 4

Форма підсумкового контролю : залік

Заплановані результати навчання: Мета вивчення навчальної дисципліни формування у здобувачів фахової передвищої освіти знань і умінь щодо біологічних особливостей росту і розвитку сільськогосподарських культур, сучасних технологій їх вирощування, які забезпечать отримання високого врожаю високої якості.

Основні завдання навчальної дисципліни: полягають в забезпеченні фізіологічних потреб населення високоякісною продукцією харчування, тваринництва - кормами, переробної промисловості – сировиною.

Визначити головні проблеми розвитку галузі рослинництва і кормовиробництва; з’ясувати морфологічні та екологічні особливості польових і лучних рослин, навчити визначати сільськогосподарські рослини за зовнішніми ознаками, щоб можна було пізнати особливості розвитку і розмноження шкідливих організмів.

Компетентності: Загальні:

ЗК - 2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

ЗК - 3. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності.

ЗК - 9. Здатність приймати обґрунтовані рішення.

ЗК - 11. Здатність працювати в міжнародному контексті.

Фахові компетентності:

ФК - 2. Здатність інспектувати об'єкти регулювання з метою забезпечення дотримання ними фітосанітарних заходів у процесі виробництва, зберігання, транспортування, реалізації, експорту, імпорту, транзиту продукції рослинного походження.

ФК - 5. Здатність розробляти і застосовувати технології захисту рослин на об’єктах сільськогосподарського та іншого призначення.

ФК - 9. Здатність організовувати заходи із захисту і карантину рослин підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та громадянами, діяльність яких пов'язана з користуванням землею, водними об'єктами, вирощуванням рослин сільськогосподарського та іншого призначення, їх реалізацією, переробкою, зберіганням і використанням.

Програмні результати навчання:

ПРН - 6. Коректно використовувати доцільні методи спостереження, опису, ідентифікації, класифікації, культивування об’єктів агробіоценозів та підтримання їх стабільності для збереження природного різноманіття.

ПРН - 7. Складати технологічні карти для організації заходів із захисту рослин. ПРН - 10. Навчати, контролювати і оцінювати професійні навички працівників, задіяних у виконанні заходів із захисту і карантину рослин.

ПРН - 14. Застосовувати міжнародні та національні стандарти і практики в професійній діяльності.

ПРН - 16. Знати основні історичні етапи розвитку предметної області.

Програма навчальної дисципліни:

Тема 1. Вступ. Зернові культури.

Тема 2. Зерно-бобові культури.

Тема 3. Кормові коренеплоди, бульбоплоди, кормові баштанні культури.

Тема 4. Капустяні кормові культури

Тема 5. Сіяні кормові трави

Тема 6. Класифікація природних кормових угідь і заходи щодо їх поліпшення.

Тема: Створення та раціональне використання культурних пасовищ

Тема 8. Організація зеленого конвеєру

Тема 9. Технологія заготівлі сіна та його зберігання

Тема10. Технологія силосування кормів

Тема 11. Технологія заготівлі сінажу

Тема 12. Технологія заготівлі штучно-зневоднених кормів

Тема13: Виробництво комбікормів

Тема14: Загальні відомості про підготовку кормів до згодовування

Теми лабораторно-практичних робіт:

Тема: Вивчення зернових і зернобобових культур за насінням, сходами.

Тема: Вивчення морфологічних ознак багаторічних і однорічних сіяних трав

Тема: Створення і використання культурних пасовищ

Тема: Складання схем зеленого конвеєру

Тема: Складання плану виробництва і використання зеленого корму у господарстві

Тема: Вивчення біологічного складу сіна і його якості

Тема: Визначення запасів сіна в господарстві

Тема: Визначення якості силосованих кормів

Тема: Визначення місткості силосних споруд і маси силосу

Тема: Оцінювання якості сінажу

Тема: Складання схем сировинного конвеєру для виробництва трав’яного борошна.