Охорона праці та безпека життєдіяльності

Навчально-методичний комплекс дисципліни

Викладач: Тарадін В.І.

Основи охорони праці та БЖД

Відділення «Ветеринарно-технологічне»

Семестр: 7

Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр

Кількість кредитів ЄКТС: 3

Всього годин – 90

з них аудиторні години: 59 (47год. лекцій, 12год. ЛПЗ)

години самостійного навчання: 31

Модулів: 2 Форма підсумкового контролю: екзамен.

Загальний опис дисципліни.

Програму дисципліни “Основи охорони праці та БЖД” розроблено з урахуванням того, що студенти засвоїли головні положення нормативної навчальної дисципліни “Основи охорони праці та БЖД”, а також окремі питання охорони праці, що висвітлені в дисциплінах професійного спрямування. Вона передбачає вивчення актуальних питань охорони праці в сільськогосподарському виробництві з урахуванням особливостей майбутньої професійної діяльності випускників, а також досягнень науково-технічного прогресу.

Міждисциплінарні зв’язки: “Основи охорони праці”, “Безпека життєдіяльності”, “Хірургія ветеринарної медицини”, “Акушерство, гінекологія та штучне осіменіння сільськогосподарських тварин”, “Епізоотологія з мікробіологією”, “Внутрішні незаразні хвороби”, “Паразитологія та інвазійні хвороби сільськогосподарських тварин”, під час підготовки фельдшера ветеринарної медицини; дисципліни “Основи охорони праці”, “Безпека життєдіяльності”, “Технологія виробництва продукції свинарства”, “Технологія виробництва продукції бджільництва”, “Технологія виробництва продукції вівчарства”, “Технологія виробництва продукції птахівництва”, “Конярство”, “Технологія виробництва продукції тваринництва з основами виробничої санітарії” під час підготовки техніка з виробництва і переробки продукції тваринництва.

Компетентнісний потенціал дисципліни

Спеціальні компетентності відповідно до освітньо-професійної програми:

Метою викладання навчальної дисципліни “ Основи охорони праці та БЖД” є формування у майбутніх фахівців умінь і навичок для забезпечення ефективного управління охороною праці та поліпшення умов праці з урахуванням досягнень науково-технічного прогресу та міжнародного досвіду, а також в усвідомленні нерозривної єдності успішної професійної діяльності з обов’язковим дотриманням усіх вимог безпеки праці у ветеринарній медицині і сільськогосподарському виробництві.

Основними завданнями вивчення дисципліни “Основи охорони праці та БЖД” є забезпечення гарантій збереження здоров’я і працездатності працівників у виробничих умовах і організації безпечного виконання робіт у тваринництві через ефективне управління охороною праці та формування відповідальності у посадових осіб і фахівців за колективну та власну безпеку.

Основні професійні компетенції.

Засвоївши програму навчальної дисципліни “Основи охорони праці та БЖД”, молодші спеціалісти за відповідними напрямами підготовки, спеціальностями та спеціалізаціями мають бути здатними вирішувати професійні завдання з урахуванням вимог охорони праці та володіти такими основними професійними компетенціями з охорони праці:

у технологічній діяльності:

  • участь у обґрунтуванні і розробці безпечних технологій в галузі сільського господарства;
  • участь у проведенні розслідування нещасних випадків, аварій та професійних захворювань;
  • участь у розробці та проведенні заходів щодо усунення причин нещасних випадків, з ліквідації наслідків аварій на виробництві.

в організаційно-управлінській діяльності:

  • впровадження організаційних і технічних заходів з метою поліпшення безпеки праці;
  • здатність і готовність до врахування положень законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці під час виконання виробничих та управлінських функцій;
  • здатність до організації діяльності виробничого колективу з обов’язковим урахуванням вимог охорони праці;
  • управління діями щодо запобігання виникненню нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві;
  • впровадження ефективного розподілу функцій, обов’язків і повноважень з охорони праці у виробничому колективі;

у проектній діяльності:

  • участь у розробці і впровадженні безпечних технологій, вибір оптималь­них умов і режимів праці, проектування зразків техніки і робочих місць на основі сучасних технологічних та наукових досягнень у галузі охорони праці;

у педагогічній діяльності:

  • розробка методичного забезпечення і проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці;

у консультаційній діяльності:

  • надання допомоги та консультації працівників з практичних питань безпеки праці;
  • готовність контролювати виконання вимог охорони праці в організації.

Загальний обсяг навчального часу для вивчення дисципліни “Основи охорони праці та БЖД” у навчальних планах підготовки молодших спеціалістів визначений державними вимогами і становить не менше одного кредиту ЕСТS.

Нормативну навчальну дисципліну “Основи охорони праці та БЖД” студенти вивчають напередодні виробничої практики. Вона складається з загальних пи­тань, передбачених типовою програмою і Правил охорони праці у сільсько­господарському виробництві.

Структура навчальної дисципліни є орієнтовною. Під час складання навчальних програм викладачі навчальних закладів можуть вносити обґрунтовані зміни та доповнення в зміст програмного матеріалу і розподіл навчальних годин за темами в межах бюджету часу, відведеного навчальним планом на вивчення дисципліни. Внесені зміни та доповнення до тематичного плану повинні бути обговорені на засіданні циклової комісії і затверджені заступником директора з навчальної роботи.

Теми лекцій.

1. Вступ. Законодавча та нормативна база України про охорону праці

2. Державне управління охороною праці та організація охорони праці на виробництві

3. Навчання з питань охорони праці

4. Розробка інструкції з охорони праці

5. Розслідування та облік нещасних випадків,професійних захворювань та аварій на виробництві

6 Повітря робочої зони

7. Шум, Вібрація, ультразвук та інфразвук

8. Освітлення виробничих приміщень

9. Випромінювання, їх види та електромагнітні поля

10. Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до розміщення підприємств, до виробничих і допоміжних приміщень

11. Загальні вимоги безпеки до технологічного обладнання та процесів в аграрному виробництві

12. Безпека при експлуатації систем під тиском

13. Безпека при вантажно-розвантажувальних роботах і на транспорті в аграрному виробництві

14. Електробезпека

15. Основні положення та значення пожежної безпеки.

16. Системи попередження пожеж та пожежного захисту.

17. Надання першої долікарської допомоги при нещасних випадках.

Теми практичних занять.

  1. Розробка інструкцій з охорони праці.
  2. Розслідування та облік нещасних випадків на виробництві.
  3. Вентиляція виробничих приміщень.
  4. Електробезпека.
  5. Мікроклімат в тваринницьких приміщеннях. Правила особистої гігієни.
  6. Надання першої долікарської допомоги при нещасних випадках.