Механізація виробничих процесів у тваринництві

Відділення «Ветеринарно-технологічне»

Викладач: Тарадін В.І.

Семестр: 2-3

Освітньо-професійний ступінь: Фаховий  молодший бакалавр.

Кількість кредитів ЄКТС: 3

Всього годин – 120:

з них аудиторних: 90 (64 год. лекції, 26год. ЛПЗ)

години самостійного навчання: 30.

Модулів: 6. Форма підсумкового контролю: залік.

Загальний опис дисципліни.

Предметом вивчення навчальної дисципліни “Механізація виробничих процесів у тваринництві” є конструкція машин  і обладнання  для  виробничих процесів у тваринницькій галузі,  техноло­гічні регулювання робочих машин та правила раціонального використання машин­них агрегатів.

Метою викладання навчальної дисципліни “Механізація виробничих процесів у тваринництві” є забезпечення знаннями, вміннями і навичками високоефективного використання машин і обладнання для механізації процесів виробництва тваринницької продукції  в умовах державних, колективних, орендних і приватних  сільськогосподарських господарств.

Основними завданнями навчальної дисципліни  є вивчення призначення  і основних техніко-економічних показників сучасної вітчизняної та зарубіжної техніки, яку використовують для виробництва тваринницької продукції, їх загальної будови і принципу дії, конструкції робочих органів машин і обладнання та техноло­гічних регулювань робочих машин.

Міждисциплінарні зв’язки: “Основи охорони праці”, “Основи екології”, “Безпека життєдіяльності”, “Розведення сільськогосподар­ських тварин”, “Технологія кормів з основами кормовиробництва”, “Технологія виробництва молока і яловичини”, “Технологія виробництва продукції свинарства”, “Технологія виробництва продукції вівчарства”, “Годівля сільськогосподар­ських тварин”, “Технологічне обладнання цехів по переробці продукції тваринництва”,  “Технологія переробки продукції тваринництва з основами виробничої санітарії”, “Охорона праці в галузі”.

Для кращого засвоєння матеріалу необхідно широко використовувати різні форми і методи навчання, впроваджувати проблемні підходи до вирішення сучасних виробничих ситуацій, заняття-конкурси, ділові ігри, семінарські заняття, заняття на виробництві та інші активні методи засвоєння знань; залучати для проведення занять у виробничих умовах  наукових працівників і керівників підприємств різних форм власності.

 

Компетентнісний потенціал дисципліни

Спеціальні компетентності відповідно до освітньо-професійної програми

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні знати:

  • призначення і основні техніко-економічні показники вітчизняної та зарубіжної техніки, яку використовують для виробництва продукції тваринництва;
  • загальну будову і роботу машин;
  • конструкцію робочих органів машин і обладнання;
  • техноло­гічні регулювання робочих машин;
  • способи визначення і усунення несправностей машин;
  • правила раціонального використання засобів механізації виробничих         процесів;
  • законодавство і правила з охорони праці та довкілля;

вміти:

  • регулювати машини і обладнання;
  • здійснювати технологічні регулювання на задані умови роботи;
  • виявляти та усувати несправності, що виникають у процесі роботи машин і механізмів;
  • користуватися технічною і довідковою літературою, техніч­ною документацією;
  • дотримуватися правил охорони праці та пожежної безпеки й охорони довкілля.

Завдання та зміст навчальної дисципліни “Механізація виробничих про­цесів у тваринництві”, її зв’язок з іншими дисциплінами навчаль­ного циклу.

  • Основні напрями, принципи та перспективи розвитку тваринницької галузі на сучасному етапі.
  • Поняття про технологію виробництва тваринницької продук­ції, її первинну обробку і переробку, комплексну механізацію і автоматизацію тварин­ництва.
  • Способи утримання тварин. Типи і розміри тваринницьких ферм. Охорона праці та навколишнього середовища.

Структура навчальної дисципліни є орієнтовною. Предметні (циклові) комісії можуть вносити зміни в розподіл навчальних годин за темами, у зміст навчального матеріалу і порядок його викладання за обов’язкового збереження кількості годин, відведених навчальним планом на вивчення дисципліни. Обґрунтовані зміни, які вносить циклова комісія в програму, мають бути затверджені заступником директора з навчальної роботи.

Теми лекцій.

1. Вступ.

2. Основні відомості про матеріали, деталі й механізми машин.

3. Загальні відомості про трактори і спеціальні автомобілі.

4. Двигуни внутрішнього згорання.

5. Електрифікація тваринництва.

6. Виробництво, передача і розподіл електричної енергії.

7. Технологія і машини для заготівлі сіна та сінажу.

8. Технологія, машини та обладнання для сінажування кормів.

          9. Технологія і машини для заготівлі силосу.

10. Машини для збирання коренебульбоплодів.

11 . Машини для збирання і післязбиральної обробки зернових культур.

12. Машини і обладнання для приготування грубих та соковитих кормів.

13. Машини і обладнання для приготування концентрованих кормів.

14. Машини і обладнання для теплової обробки кормів.

15. Машини для подрібнення зернових кормів

16. Кормоприготувальні цехи і агрегати.

17. Машини та обладнання для роздавання кормів на фермах ВРХ.

18. Мікроклімат у тваринницьких приміщеннях.

19. Механізація водопостачання ферм і пасовищ.

20. Засоби напування

21. Механізація роздавання кормів.

22. Механізація видалення і транспортування гною.

23. Механізація стриження овець.

24 . Механізація доїння корів.

25 . Доїльні апарати.

26. Доїльні установки.

27. Первинна обробка та переробка молока

28. Установки для промивання і дезінфекції доїльних апаратів та молочних ліній. Лічильники молока.

29. Машини і обладнання для первинної обробки вовни.

30. Машини і обладнання для первинної обробки молока.

31. Системи машин для комплексної механізації тваринництва.

32. Системи машин для комплексної механізації птахівництва.

 

Теми практичних занять.

  1. Вивчення конструктивних особливостей та принципу дії, підготовка до роботи і регулювання машин для заготівлі сіна.
  2. Вивчення конструктивних особливостей та принципу дії, підготовка до роботи і регулювання кормозбиральних комбайнів.
  3. Вивчення конструктивних особливостей та принципу дії, підготовка до роботи, регулювання і пуск машин для різання кормів.
  4. Вивчення конструктивних особливостей та принципу дії, підготовка до роботи, регулювання і пуск дробарок.
  5. Вивчення конструктивних особливостей та принципу дії обладнання для напування тварин і птиці, підготовка до роботи.
  6. Вивчення конструктивних особливостей та принципу дії, підготовка до роботи, регулювання і пуск кормороздавачів.
  7. Вивчення будови, підготовка до роботи, регулювання і пуск обладнання для транспортування гною.
  8. Вивчення будови, підготовка до роботи, регулювання і пуск стригального агрегату.
  9. Часткове розбирання, складання, регулювання і підготовка до роботи доїльного апарата.
  10. Вивчення загальної  будови доїльної установки, підготовка до роботи, регулювання і пуск.
  11. Вивчення конструктивних особливостей та принципу дії, підготовка до роботи, регулювання і пуск очисника-охолодника молока.
  12. Вивчення будови, дії, підготовка до роботи, та пуск у роботу пастеризатора та сепаратора.
  13. Вивчення будови, підготовка до роботи, регулювання лічильників молока та установок для промивання доїльних апаратів і молочної лінії.