Відділення «Ветеринарно-технологічне»
Викладач: Тарадін В.І.
Семестр: 2-3
Освітньо-професійний ступінь: Фаховий молодший бакалавр.
Кількість кредитів ЄКТС: 3
Всього годин – 120:
з них аудиторних: 90 (64 год. лекції, 26год. ЛПЗ)
години самостійного навчання: 30.
Модулів: 6. Форма підсумкового контролю: залік.
Загальний опис дисципліни.
Предметом вивчення навчальної дисципліни “Механізація виробничих процесів у тваринництві” є конструкція машин і обладнання для виробничих процесів у тваринницькій галузі, технологічні регулювання робочих машин та правила раціонального використання машинних агрегатів.
Метою викладання навчальної дисципліни “Механізація виробничих процесів у тваринництві” є забезпечення знаннями, вміннями і навичками високоефективного використання машин і обладнання для механізації процесів виробництва тваринницької продукції в умовах державних, колективних, орендних і приватних сільськогосподарських господарств.
Основними завданнями навчальної дисципліни є вивчення призначення і основних техніко-економічних показників сучасної вітчизняної та зарубіжної техніки, яку використовують для виробництва тваринницької продукції, їх загальної будови і принципу дії, конструкції робочих органів машин і обладнання та технологічних регулювань робочих машин.
Міждисциплінарні зв’язки: “Основи охорони праці”, “Основи екології”, “Безпека життєдіяльності”, “Розведення сільськогосподарських тварин”, “Технологія кормів з основами кормовиробництва”, “Технологія виробництва молока і яловичини”, “Технологія виробництва продукції свинарства”, “Технологія виробництва продукції вівчарства”, “Годівля сільськогосподарських тварин”, “Технологічне обладнання цехів по переробці продукції тваринництва”, “Технологія переробки продукції тваринництва з основами виробничої санітарії”, “Охорона праці в галузі”.
Для кращого засвоєння матеріалу необхідно широко використовувати різні форми і методи навчання, впроваджувати проблемні підходи до вирішення сучасних виробничих ситуацій, заняття-конкурси, ділові ігри, семінарські заняття, заняття на виробництві та інші активні методи засвоєння знань; залучати для проведення занять у виробничих умовах наукових працівників і керівників підприємств різних форм власності.
Компетентнісний потенціал дисципліни
Спеціальні компетентності відповідно до освітньо-професійної програми
Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні знати:
- призначення і основні техніко-економічні показники вітчизняної та зарубіжної техніки, яку використовують для виробництва продукції тваринництва;
- загальну будову і роботу машин;
- конструкцію робочих органів машин і обладнання;
- технологічні регулювання робочих машин;
- способи визначення і усунення несправностей машин;
- правила раціонального використання засобів механізації виробничих процесів;
- законодавство і правила з охорони праці та довкілля;
вміти:
- регулювати машини і обладнання;
- здійснювати технологічні регулювання на задані умови роботи;
- виявляти та усувати несправності, що виникають у процесі роботи машин і механізмів;
- користуватися технічною і довідковою літературою, технічною документацією;
- дотримуватися правил охорони праці та пожежної безпеки й охорони довкілля.
Завдання та зміст навчальної дисципліни “Механізація виробничих процесів у тваринництві”, її зв’язок з іншими дисциплінами навчального циклу.
- Основні напрями, принципи та перспективи розвитку тваринницької галузі на сучасному етапі.
- Поняття про технологію виробництва тваринницької продукції, її первинну обробку і переробку, комплексну механізацію і автоматизацію тваринництва.
- Способи утримання тварин. Типи і розміри тваринницьких ферм. Охорона праці та навколишнього середовища.
Структура навчальної дисципліни є орієнтовною. Предметні (циклові) комісії можуть вносити зміни в розподіл навчальних годин за темами, у зміст навчального матеріалу і порядок його викладання за обов’язкового збереження кількості годин, відведених навчальним планом на вивчення дисципліни. Обґрунтовані зміни, які вносить циклова комісія в програму, мають бути затверджені заступником директора з навчальної роботи.
Теми лекцій.
1. Вступ.
2. Основні відомості про матеріали, деталі й механізми машин.
3. Загальні відомості про трактори і спеціальні автомобілі.
4. Двигуни внутрішнього згорання.
5. Електрифікація тваринництва.
6. Виробництво, передача і розподіл електричної енергії.
7. Технологія і машини для заготівлі сіна та сінажу.
8. Технологія, машини та обладнання для сінажування кормів.
9. Технологія і машини для заготівлі силосу.
10. Машини для збирання коренебульбоплодів.
11 . Машини для збирання і післязбиральної обробки зернових культур.
12. Машини і обладнання для приготування грубих та соковитих кормів.
13. Машини і обладнання для приготування концентрованих кормів.
14. Машини і обладнання для теплової обробки кормів.
15. Машини для подрібнення зернових кормів
16. Кормоприготувальні цехи і агрегати.
17. Машини та обладнання для роздавання кормів на фермах ВРХ.
18. Мікроклімат у тваринницьких приміщеннях.
19. Механізація водопостачання ферм і пасовищ.
20. Засоби напування
21. Механізація роздавання кормів.
22. Механізація видалення і транспортування гною.
23. Механізація стриження овець.
24 . Механізація доїння корів.
25 . Доїльні апарати.
26. Доїльні установки.
27. Первинна обробка та переробка молока
28. Установки для промивання і дезінфекції доїльних апаратів та молочних ліній. Лічильники молока.
29. Машини і обладнання для первинної обробки вовни.
30. Машини і обладнання для первинної обробки молока.
31. Системи машин для комплексної механізації тваринництва.
32. Системи машин для комплексної механізації птахівництва.
Теми практичних занять.
- Вивчення конструктивних особливостей та принципу дії, підготовка до роботи і регулювання машин для заготівлі сіна.
- Вивчення конструктивних особливостей та принципу дії, підготовка до роботи і регулювання кормозбиральних комбайнів.
- Вивчення конструктивних особливостей та принципу дії, підготовка до роботи, регулювання і пуск машин для різання кормів.
- Вивчення конструктивних особливостей та принципу дії, підготовка до роботи, регулювання і пуск дробарок.
- Вивчення конструктивних особливостей та принципу дії обладнання для напування тварин і птиці, підготовка до роботи.
- Вивчення конструктивних особливостей та принципу дії, підготовка до роботи, регулювання і пуск кормороздавачів.
- Вивчення будови, підготовка до роботи, регулювання і пуск обладнання для транспортування гною.
- Вивчення будови, підготовка до роботи, регулювання і пуск стригального агрегату.
- Часткове розбирання, складання, регулювання і підготовка до роботи доїльного апарата.
- Вивчення загальної будови доїльної установки, підготовка до роботи, регулювання і пуск.
- Вивчення конструктивних особливостей та принципу дії, підготовка до роботи, регулювання і пуск очисника-охолодника молока.
- Вивчення будови, дії, підготовка до роботи, та пуск у роботу пастеризатора та сепаратора.
- Вивчення будови, підготовка до роботи, регулювання лічильників молока та установок для промивання доїльних апаратів і молочної лінії.